Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csík Zenekar - alapítva 1989-ben

2009. Húsvétvasárnap nagysikerű koncertet adtak Egerben, a Szépasszonyvölgyében. Kép

Mi a titkuk? Hangszerükön a legjobbak? A magyar népzenét a legjobban tolmácsolják? Bátran nyitnak népzenei alapokon más stílusokhoz: Kispál és a borz, Quimby, Tankcsapda, dzsessz? Hogy magyar emberek? Szeretik, amit csinálnak? Hogy számtalan helyen fellépnek-közvetítenek? Hisznek valamiben és ezért képesek szakadatlanul tenni-tenni-tenni? Döntsétek el Ti.

 

 

 Majorosi Marianna - ének

Teljes nevem Kökény Richárdné Majorosi Marianna. 1969-ben Békéscsabán születtem. Középiskola elvégzése után Szarvason tanultam a Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskolán. 2001-ben néptáncpedagógus diplomát szereztem a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Békéscsabán kezdtem táncolni 9 éves koromban. Végigjárva a létrát felkerültem a Balassi felnőtt táncegyüttesbe. Szarvasra kerülve is táncoltam a Tessedik táncegyüttesben és tanítottam az utánpótlást.
1990-ben a Magyar Állami Népi Együttes táncosa lettem, 1995-től énekesi feladatokat is betöltöttem. 1996-ban a női tánckar vezetője lettem.
1996-ban kerültem Bodza Klárához, aki "igazi énekest" faragott belőlem. 1994-ben Népművészet Ifjú Mestere címet kaptam és ebben az évben kerültem a Csík Zenekarba. 2000 októbere óta itthon vagyok Bence és Gábor nevű kisfiaimmal, de most is aktívan énekelek és tanítok néptáncot.
Barcza Zsolt - cimbalom
1978. június 30-án születtem Budapesten, mint egészen kicsi gyermek. Gyermekkoromat - hasonlóan Szabó Attila barátomhoz - Gödöllőn töltöttem, az általános iskolát és a gimnáziumot is itt végeztem el.13 évesen támadt az az ötletem, hogy jó lenne zongorázni tanulni. Zongoratanárom Láng Gabriella zongoraművész volt, aki nagyon sok mindent tanított nem csak a zongorázásról, de a zenélésről, zenei gondolkodásról is. A népzenével először a gimnáziumban találkoztam Dulai Zoltán barátom révén, akivel osztálytársak voltunk. Zoli a FIX-STIMM zenekar prímása volt. Kérdezte, nincs-e kedvem megtanulni harmónikázni. Persze rögtön megtetszett a dolog, így szép lassan belecsöppentem a népi "vonalba". Miután Gyöngyösön diplomáztam, Kecskemétre költöztem, itt találkoztam Csík Janival és zenekarával. Megkérdezte, lenne-e kedvem velük muzsikálni - és persze hogy volt! Azóta a Csík Zenekarban muzsikálok.
Bartók József - bőgő
1987-ben 10 éves koromban kezdtem el muzsikálni autentikus magyar népzenét. Alapító tag voltam a FIX-STIMM zenekarban, akikkel a mai napig együtt muzsikálok, ha az időm engedi. 1999-óta a Budapest Táncegyüttes nagybőgőse vagyok. 2002-ben lettem a Csík Zenekar tagja, aminek nagyon örülök, és remélem sokáig fog tartani!

Csík János - hegedű

Az Úr 1964. évének december havának 30. napján születtem. Lehet, hogy türelmetlen voltam, de ha egy kicsit lustább lettem volna talán akkor szilveszteri gyerekként születek. A nyugati asztrológia szerint Bak jegyében, a kínai szerint a Sárkány évében születtem. Gyerekkoromban sokat sportoltam még gyógytornára is jártam, de igazán a néptánccal és a népzenével egy gyermek tánccsoport tagjaként találkoztam. Apám, aki sajnos igen korán meghalt nagyon fontosnak tartotta, hogy zenei képzettségünk legyen a nővéremmel, így beíratott egy zeneiskolába hegedülni. Innen a kötődésem a hegedűhöz. Az évek során sok iskolát végeztem, középiskolába jártam, jelenleg egy nyíregyházi tanárképző főiskola levelezős hallgatója vagyok énekzene-népzene szakon.

Hála istennek az évek alatt a zenekar egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően sok helyre meghívtak muzsikálni nemcsak az országban, hanem külföldön is. Így bejárthattam szinte az egész világot. Remélem, ez a lehetőség még sokáig alkalmat ad arra, hogy sok embernek bemutathassuk a magyar népzene szépségeit, ötvözve zenéinket tánccal illetve olyan muzsikákkal, ami nemcsak a népzenét kedvelő füleknek okoz kellemes perceket koncertjeinken.

Kép

Kunos Tamás - brácsa
1986 júliusa végzetes lett számomra. Brácsázni kezdtem a jászberényi zenész-táncos táborban. Ez a "sokk" hatás, ami 10 nap alatt történt, még ma is tart. Már ott eldőlt a pályafutásom. A Csík Zenekar alapító tagja vagyok (1988). Igaz, röpke tízévnyi idő külön telt, sok muzsikával, tanulással, de 2001. január óta ismét a zenekarban játszom. Köszönet az adatközlő zenészeknek, akiktől sokat tanulunk, Mester Lacinak az önzetlen segítségéért és a cigány muzsikusoknak, egy-egy ellopott technikáért.
 

 

 

A koncert vendégelőadói (balról): Kiss Tibor (Quimby), Szabó Attila (Csík zenekar), Ferenczy György, Lovasi András (Kispál és a borz), Dresch Mihály (dzsessz)

Makó Péter - fúvós

1979-ben születtem Nyíregyházán. 1986-ban kezdtem el citerázni, 1990 óta klarinétozom. A zeneiskola mellett édesapám rendszeresen elvitt magával lakodalmakba is zenélni dallamkészletem feltöltését elősegítendő. Vonószenekarban 1994 óta játszom. Az eltelt évek során a klarinéton kívül elkezdtem tárogatón, szaxofonon, dudán és különböző méretű furulyákon is játszani. 1999 óta a Budapest Táncegyüttes zenésze vagyok.

Szabó Attila - hegedű
1968. július 31-én születtem Hatvanban. Általános és középiskolai tanulmányaimat Gödöllőn végeztem. Hat évesen kezdtem hegedűlni a helyi zeneiskolában és 13 voltam, amikor magamtól elkezdtem gitározni. Ez a két hangszer jelenleg is a két fő zenei irányvonalat jelenti életemben. 1991-ben történelem-ének-zene szakos tanári diplomát szereztem az egri Eszterházy Károly Főiskolán. Főiskolai tanulmányaim során ismerkedtem meg az autentikus magyar népzenével, amely annyira megtetszett, hogy azonnal elkezdtem tanulni "magyarul hegedülni". 1988-tól 2002-ig az egri Gajdos Zenekarban játszottam. A Csík Zenekarhoz 1996-ban csatlakoztam, 2002 óta csak ebben a népzenei együttesben játszom. Az autentikus népzene mellett szívesen játszom más zenét is. Egerben működik az Eger a Marson zenekar, amellyel heti rendszerességgel játszunk rock, blues, jazz standard-eket. Emellett 2001 óta közreműködő vagyok a Kispál és a borz csendesülős koncertjein és Lovasi András "Bandi a hegyről" című lemezbemutatóin.

 KépJutalmaik az Élettől:

1991 Népművészet Ifjú Mestere cím,
IV. Bonyhádi Népzenei Fesztivál Fődíj és ugyanitt a Magyar Rádió Különdíj,
"Két út van előttem..." audió kazetta 
1992 Kiváló Művészeti Együttes díj 
1993 KI MIT TUD döntő a Tisza Táncegyüttes, Öt Kölök csapatával,
"Boldog szomorú dal" 1. CD kiadvány 
1998 Közművelődésért díj, "Tiszta Szívvel" CD 
2000 Sydney Olimpia, Magyar Kulturális Delegáció 
2001 " A kor falára" lemez
Olaszországi turné 
2002 Amerikai koncert körút 
2004 "Be sok eső, be sok sár..." 15 éves jubileumi lemez "LIVE"
"Faluról - falura", a hátrányos helyzetű kistelepülések kisiskoláiban, óvodáiban koncert és táncos bemutatók a Veszprém Megyei Közművelődési Intézettel közösen 
2005 "Senki nem ért semmit..." lemez
Majorosi Marianna énekesünk szólólemeze, közreműködik a Csík Zenekar, címe: "Jól gondold meg kislány..." 
2006 "Sziget" Világzenei Nagyszínpad Kodály Zoltán, "Örökségünk" című műsora - szimfonikus zenekarral együtt
"Kaláka Fesztivál" - Diósgyőr
Észtország, koncert turné 
2007 Fonogram díj, a MAHASZ szövetségtől
"Aranylemez" az eladott példányszámok után
MÜPA, önálló koncert
"20 éves a Kispál és a Borz" jubileumi koncert, Pécs
Krems - Ausztria, "Magyar Napok" koncert 
2008 "Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen..." lemez, már idén "Aranylemez" lett
Brüsszel - lemezbemutató koncert
MTV IKON Fesztivál - Siófok
"A magyar dal napja" koncert - "Sziget" nagyszínpad
"Sziget" Világzenei Nagyszínpad, önálló koncert.

Videók: http://www.csikband.hu/index.php?p=videok