Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rezveratrol

2009.06.24

 

Rezveratrol

A rezveratrol (resveratrol) növényi eredetű hatóanyag, megtalálható a vörös szőlő héjában, ezáltal többféle vörösborban is, valamint a keserűfűben is (Polygonum cuspidatum). A rezveratrol egy erős antioxidáns hatású polifenol. Daganatos betegséget, szív- és érrendszeri betegséget megelőz, gyógyít.

A rezveratrol antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához, emellett pozitív hatással lehet a szénhidrát-zsíranyagcserére is.

Klinikai vizsgálatok és népegészségügyi adatok bizonyítják, a rezveratrol és a bioflavonoidok rákellenes és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásait.

Ajánljuk főleg azoknak, akik szívük és érrendszerük egészségét rezveratrol fogyasztással szeretnék támogatni.

A resveratrol és a francia paradoxon: a 80-as években népegészségügyi adatok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a vérkoleszterin-szinttel arányosan nő a koszorúér-betegségekből eredő (szívinfarktus) halálesetek száma. Ez az összefüggés igaznak bizonyult minden iparosodott országra Franciaország kivételével. Kiderült ugyanis, hogy a franciáknál átlagosan majdnem annyira megemelkedett a vérkoleszterin mint nálunk, de Magyarországon mégis kb. ötször többen halnak meg szívinfarktus következtében, mint Franciaországban. E jelenséget nevezzük francia paradoxonnak.

Hamarosan kiderült, hogy a francia paradoxonért a délfrancia borok tehetők "felelőssé". Kimutatták, hogy főként a dél-európai borokban található t-rezveratrol a francia paradoxon "hatóanyaga". Számos állatkísérlet és klinikai vizsgálat igazolta, hogy a rezveratrol valóban (több mint 80%-kal) csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét.

Ma már ismert az az élettani mechanizmus, amely a rezveratrol kedvező hatását megmagyarázza: a rezveratrol prekondicionálja a szívizmot: azaz megtanítja a szívet elviselni az infarktust kiváltó (oxigénszegény) állapotot.

Fogyasszunk rezveratrolt!

"Turul vére"