Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kávézacc, mint házi súroló

2010.07.08
Kávézacc, a házi súroló
Házi súroló, zsíroldó
A kávézacc tisztítóereje érdességében és savasságában rejlik, éppen ezért kiváló alternatív súrolószer; zsíros, olajos vagy éppen rozsdás felületek tisztításra tökéletes. Elsősorban a grillsütő, a tűzhely, a sütő és a lábosok tisztítására szokták alkalmazni a házi súrolót. Tipp: a nagyon zsíros felületeket érdemes száraz zaccal megszórni, pár percig állni hagyni, hogy a zacc magába szívja a zsírt, majd papírtörlővel átdörzsölni a felületet.
Szagtalanító, illatosító
Zsíroldó hatásán túl kiváló szagűző a zacc. Az edényt, ami átvette az étel szagát, vízzel fel kell tölteni, kávézaccot hozzáadni, majd állni hagyni. A szag perceken belül távozik az edényből. Azok a cigarettások, akiket zavar, hogy ujjaik nikotintól „illatoznak”, dörzsöljenek össze egy kis kávézaccot, a szag hamar eltűnik. A fokhagyma, a hal és egyéb karakteres ételek feldolgozásakor szintén jól jöhet a zacc.
Tipp: aki kimondottan szereti a kávé illatát, a ruhásszekrényben is hasznosíthatja a zaccot, sokan zokniba, nylonharisnyába vagy szövetbe csavarja a száraz kávézaccot, majd a ruhásszekrénybe lógatja fel. Vaníliával, fahéjjal vagy narancshéjjal keverve a házi illatosító különleges aromát kap.
Zacc a lefolyóban
A kávéfőző kiürítésekor sokan egyenesen a lefolyóba öntik a zaccot, majd erős vízsugárral átöblítik, erős zsíroldó hatásának köszönhetően remekül tisztítja a lefolyót.
A faápoló
Az összekarcolt, felsértett fafelületeken is segíthet a kávézacc, ehhez nem kell mást tenni, mint a karcolásra tenni egy kevéske nedves zaccot, majd fültisztító pálcikával beledörzsölni a felületbe. (Feltételezzük, sötét színű fabútoroknál működik a technika).
Szőnyegtisztító
Mint természetes házi tisztítószer, nemcsak az ecet, de a száraz kávézacc is kiválóan élénkíti a szőnyegek színét. Csak rá kell szórni a felületre, majd pár perc múlva fel kell porszívózni.
Hangyák ellen
A kávézaccot, a hangyák sem szeretik túlzottan: azokat a területeket, ahol a kis rovarok felütötték fejüket, érdemes kávézaccal felhinteni, de a hangyaboly kellős közepébe is lehet szórni, rövid időn belül odébbállnak majd.
Bolhairtó
Kicsit bizarr ötletnek tűnik, de állítólag a kávézacc a házi kedvenc bolhátalanításában is kiváló. Csak bele kell masszírozni az állat szőrébe a zaccot, és a bolhák máris egy új gazdi után néznek.
Házi, kerti tápoldat
A kávézacc felhasználásának talán leismertebb formája, hogy tápoldatként használják olyan növényeknél – mint például az örökzöldek vagy a rózsa - amik szeretik a savas virágföldet. Egyszerűen csak a virágföldre kell hinteni, kicsit belekeverni, majd megöntözni. De nemcsak a virágföldnek tesz jót a zacc, a komposztálóban is jó helyre kerül, odavonzza a gilisztákat, amelyek a szerves hulladékot értékes humusszá alakítják át.