Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

A szívedben egy gyertya ég, és a tested csak

a fény aurája e láng körül. (Osho)

A nagy megpróbáltatások nagy kegyelmeket készítenek elő.
Szent Bernát
 
„És sokat dolgozunk, haladunk erővel, akarattal a céljaink felé, apránként leküzdjük az akadályokat. Ha igazán komoly célokat tűztünk ki magunk elé, mély válságokat élhetünk át, amikor minden összeesküszik ellenünk. S újra felállunk és megyünk tovább, máshogyan, tanulva a kudarcból.
Aztán egyszer csak megtörténik a csoda. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy megváltozott a világ. A napok fényesebbek lettek, életünkben több a derű, a dolgaink csak úgy maguktól előrehaladnak. Haladunk és nem erőlködünk. Azt vesszük észre, hogy a hely, ahol évek, évtizedek óta járunk, gyönyörű. Színes lett a világ. Elcsodálkozunk, hogy itt jártunk mindennap és mégsem voltunk itt. Elkezdünk "látni". Ezeken a napokon már felébredéskor jobb az illata a levegőnek, simogat a reggel, és ámulunk-bámulunk, a sok gyönyörű apróságon, amelyek - tudjuk - mindig velünk voltak, de nem vettük észre. És szépnek látjuk és érezzük az embereket, és élvezzük magát a létezést.
Érezzük: valami összeállt, az érzés valami egyetemes életöröm, béke, derű érzése. Minden képességünk mélyen bennünk munkál, s elővehetjük, de a lét megélésében a sikerek felé vezető úton már könnyűek vagyunk. Az élet naponta új, csodás meglepetés, mellénk áll, érezzük, mert melléálltunk. Szeretjük az életet, és az élet viszontszeret minket.
Beléptünk az áramlatba.” 

   
Domschitz Mátyás

 

Bárkitől, bárhonnan ér kritika,
az hiányjelzés számodra.
Nem tükre annak, mire vagy képtelen,
hanem annak tükre, mire vagy képes.
/Beszélgetés az Angyallal/

Felnőtt az, aki elvesztette a gyermekek báját, tisztaságát és ártatlanságát, aki már nem képes őszintén örülni, aki mindent túlkomplikál, aki mindenfelé szenvedést okoz, aki fél a boldogságtól, és aki rögtön visszaalszik, mihelyt jobban érzi magát. A bölcs egy boldog gyermek.

Arnaud Desjardins

 

A tisztelet figyelmesebbé tesz - ez az a tulajdonság, mely hatására feddhetetlen módon cselekszünk. (...)
A tisztelet és a hit kölcsönösen táplálják egymást és mindenféle bölcs tettekre késztetnek. A tisztelet gyakorlásával a világot is más megvilágításban látjuk.
És a figyelem, melyet a tisztelet szül, átalakítja a társadalomhoz való viszonyunkat. Elkezdjük felkutatni a lehetőségeket, hogyan lehet másokat segíteni, hogyan lehet aktív szerepet vállalva megtalálni a végrehajtandó feladatokat, s ezek megvalósítására szentelni energiánkat. A könyörület tettre késztet, és a bölcsesség garantálja a felhasznált eszközök hatékonyságát.

Joseph Goldstein
Méltányos volna, hogy mielőtt az annyira jelentős magasba lendülést keresnénk, először arra törekednénk, hogy magunk mögött hagyjuk a hús bűneit, az érzékek gyöngeségeit, a szenvedélyeket, amelyek az anyaghoz kötnek.
Másodszor, hogy megtanuljuk a módot, amellyel a tiszta szellem létráján felhághatunk, állandó kapcsolatot tartva a magasabb hatalmakkal.
Ezek segítsége nélkül sem a titkos dolgok tudományát, sem a valódi csodákat alkotó mágiát nem nyerhetjük el.
Tritemius

LAZÍTS!

Lazulj el, mint a rét ölébe simuló virág,
s érezd a szellő simogató, lágy fuvallatát!
Érezd a csendet, amint bódító szavát hinti,
érezd a felhő fodrát, s míg arcodat tekinti
a Nap éltető szemével, érezd; Te vagy a Nap
szívének minden dobbanása, mely hívogat,
éltet természetbe omló létet. Lazíts és láss
valósággá váló álmot, melyben nincs rohanás,
csak rend, csak csend, csak béke, s csak Te, a mély szeretet,
s a lényedben rejlő őszinte világ. Lebegtet
felhők tetején a fény, hisz most minden olyan más,
mégis ismerős, mert a Tiéd!... Csak lazíts és láss!...

Dér István