Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

Mélyszegénység: halállal fenyeget (Forrás: WeborvosT.L 2006-11-30 13:16)
Minden huszadik szegény fiatal valamilyen betegségben meghal, mielőtt nagykorú lenne.
Bass László szociológus, az ELTE tanára Salgótarjánban csütörtökön egy esélyegyenlőségi konferencián elmondta: Ma Magyarországon – miközben a csecsemőhalandóság csak ezrelékben mérhető - a szegénységi küszöb alatt élők 6-7%-a meghal, mielőtt betöltené 18. életévét.
õ Az persze vitatható, ki is a szegény. Bizonyos számítások szerint azok a családok élnek szegénységben, ahol az egy főre jutó jövedelem a minimálbér alatt van, ám ennek a társadalom több mint fele megfelel, így a kutatók csak relatív szegénységnek tekintik ezt. A szociológus szerint azonban sokkal indokoltabb, ha ennél a 60 ezer forintot meghaladó összegnél lényegesen kisebb nyugdíjminimumot tekintjük vetítési alapnak. Egyébként az ennél kevesebb pénzből élők száma is jelentős.
õ A szegénységi küszöb alatt élők népegészségügyi helyzetét jellemzi még, hogy az ilyen helyzetű egyének és családok közegészségügyi körülményei is rosszak, körükben a 18 éven aluli szülés meghaladja a 10%-ot, gyakori a koraszülés, magas arányúak a kis súlyú újszülöttek, ami felmérések szerint a későbbiekben, iskoláskorban például a teljesítmények csökkent értékét okozza,  felnőttkorban pedig egészségromláshoz vezet. A rizikófaktorok együttesen fogyatékossághoz, illetve a gyermekkori, fiatalkori halálozáshoz is vezethetnek.

A népességfogyás erősödött, a migráció csökkent

 

2007. július 23.

Kevesebb gyermek született és többen haltak meg az év első öt hónapjában, mint az előző esztendő azonos időszakában. A házasságkötések száma 10 százalékkal volt alacsonyabb, a külföldre távozó magyarok száma pedig csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A népesség becsült lélekszáma május végén 10 millió 55 ezer fő volt. 2007 első öt hónapjában 38 739 gyermek született és 56 960 lakos hunyt el. Ez idő alatt három százalékkal (1200) kevesebb gyermek született és 2,3 százalékkal (1290) többen haltak meg, mint az előző év azonos időszakában. A csecsemőhalálozási arányszám az év első öt hónapjában emelkedett: ezer élve születésre vetítve ez a szám 5,5 volt, ami 6,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezer lakosra 9,3 volt az élve születések és 13,7 a halálozások száma.A házasságkötések számát illetően a trend határozottan csökkenő, a

 korábbi évtizedekben ilyen kevés házasságkötés az év első öt

 hónapjában még nem fordult elő. Január és május között 12 082

 házasságkötés történt, 10 százalékkal, 1330-cal kevesebb, mint tavaly

 ilyenkor.

A természetes fogyás mértéke a múlt évi adatokhoz viszonyítva 3,8 ezrelékről 4,4 ezrelékre nőtt. A születésszám csökkenése és a halálozások számának emelkedése következtében a tavalyi 15 733-mal szemben ez év első öt hónapjában 18 221 fős volt a csökkenés. A nemzetközi vándorlás becsült értékei miatt az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 11 000 fővel csökkent.