Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen ismert kerti növényeknek van rákellenes hatásuk?

 Kép

A málnafajták erős antioxidánsok, és a nyelőcsőrákot is gátolják De vajon a bogyós gyümölcsök (málna, szeder, áfonya stb.) mi másért lehetnek hasznosak számunkra? Ezeket a gyümölcsöket a bolygón található antioxidáns-források között a leghatékonyabbak és legkönnyebben elérhetőek között tartjuk számon. Néhány évvel ezelőtt megállapították, hogy a vadon termő feketeáfonya antioxidáns-tartalma nagyon magas.

A bogyós gyümölcsök piacán azonban senkinek sincs monopóliuma. Az Ohio Állami Egyetem kutatói most egy olyan beszámolóval álltak elő, amely a náluk termő feketeszeder kedvező tulajdonságáról szólt. Ezt a fajtát én általában az erdei tisztások napos szélein szoktam gyűjteni. 2006-ban az ohio-i kutatók a feketeszeder-kivonat rákmegelőző hatását egy nyelőcsőrák-modellen tanulmányozták rágcsálókban. Mivel a nyelőcsőrákot nehéz kezelni, ezen a területen bármilyen új pozitív eredményt nagyon nagy örömmel fogadnak. A tumort hordozó állatok olyan étrendet kaptak, amely 5 százalék feketeszedret tartalmazott (ez több, mint amit az emberek általában fogyasztanak, de arra jó, hogy a keresett hatást kimutassák a vizsgálatokban). A 25 hetes diétát követően azokban a patkányokban, amelyeket feketeszederrel etettek, körülbelül fele annyi tumort találtak állatonként, mint amennyit a kontroll-állatokban (2,23 tumort szemben a 3,78 tumorral).

Daganatgátló feketeszeder

 Kép

Senki sem egészen biztos abban, hogy ez a tumorgátló hatás vajon pontosan hogyan működik. A feketeszeder természetes módon gátolja a COX-2 enzim aktivitását. Tudjuk, hogy létezik olyan szintetikus COX-2-gátló vegyület, amely csökkenti a vastagbélpolipok kialakulását. A feketeszeder azonban a daganatképződés egyéb markereit is csökkentette. A kutatók ezért kijelentették, hogy ennek a gyümölcsnek újfajta "daganatgátló szerepe van..." (Chen 2006). Nos, mit szólnak ahhoz, hogy ilyen élvezetes módon is elősegíthetjük ennek a halálos betegségnek a megelőzését?

A tormából izolált vegyület jelentősen gátolta a vastagbélrák- és a tüdőráksejtek növekedését

Kép

A múlt év során a Michigan Állami Egyetem kutatói azt állapították meg, hogy a torma és a rendkívül csípős japán wasabi (Wasabia japonica) egyaránt úgynevezett monogalaktozil diacilglicerideknek nevezett alkotóelemeket tartalmaznak. Ezekről szintén kimutatták, hogy a daganatos sejtek növekedését gátolják. A torma három, a wasabi két aktív komponensét tesztelték. A tormából izolált 3-as számú vegyület a vastagbélráksejtek növekedését 68,4 százalékkal, míg a tüdőráksejtek növekedését 71 százalékkal gátolta. A 4-es számú vegyület a wasabiból pedig 44 százalékkal gátolta a vastagbél-, a tüdő- és a gyomorráksejtek növekedését (Weil 2005). Ezek biztató eredmények.

Elfogadhatóan friss tormát a bevásárlóközpontokban is lehet vásárolni. De sokkal jobb tormaszószt tudunk magunk készíteni, ha a kétéves gyökeret ásóval szedjük ki a földből. Ehhez még egy erős zöldséghámozó és turmixmasinára vagy háztartási robotgépre is szükségünk lesz. Így aztán a saját termesztésű beáztatott tormát magunk keverhetjük össze az ecettel vagy a tejföllel.

Egy meglepő gyógynövény

Kép

Ami a gyógynövényeket illeti, az őszi margitvirág nélkül nem tudok meglenni. Sok olvasó ismeri az őszi margitvirágot (Tanacetum parthenium), amely a Chrysanthemum család tagja. Ez a vidám, évelő növény dús, pomponszerű virágból áll - olyan mintha apró virágú százszorszépből álló eső esett volna.Angol neve [feverfew] is arra utal, hogy ez a növény a láz csillapítására használt népi orvosságok egyike. Ugyanakkor régóta használják a migrénes fejfájás enyhítésére is. Mindazonáltal az őszi margitvirág potenciális rákellenes hatása miatt különösen érdekes. A kutatók napjainkban valamennyi rákellenes gyógyszert újraértékelnek abból a szempontból, hogy milyen hatást fejtenek ki az őssejtekre. Ezek azok a primitív sejtek, amelyek - úgy tűnik - a rák rosszindulatú viselkedésért alapvetően felelősek. Számos konvencionális rákellenes szerről derül ki ugyanis, hogy csak korlátozott mértékben képesek ezeket a sejteket elpusztítani. Pontosan ezért olyan érdekes az őszi margitvirág.

Az őszi margitvirág kivonata hatékonyan pusztítja a rákos őssejteket is

A Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának kutatói azt találták, hogy az őszi margitvirág kivonata hatékony az emberi leukémia egyik típusa ellen. Az őszi margitvirág kivonata a rosszindulatúan átalakult őssejteket hatékonyabban képesek elpusztítani, mint bármely más általuk eddig tesztelt önálló terápia. A kivonat aktív hatóanyaga egy úgynevezett parthenolid-származék, amely a növényben talált sesquiterpen laktonok osztályába tartozó vegyületek egyike. Az Egyesült Államok Nemzeti Onkológiai Intézete (NCI) annyira izgalmasnak tartja ezeket az eredményeket, hogy ezt a kutatási programot hajlandó az úgynevezett gyorsan hozzáférhető programok sorába befogadni. Ez a program hivatott arra, hogy a laboratóriumi stádiumban lévő kísérleti gyógyszereket a lehető leggyorsabban próbálják ki a humán klinikai vizsgálatokban. "Ez a kutatás nagyon fontos lépést jelent ahhoz, hogy a leukémia új terápiájának fejlesztéséhez készítse elő a terepet," mondta Dr. Jordan. "Bizonyítékkal rendelkezünk, hogy ezzel a típusú ágenssel el tudjuk pusztítani a leukémiás őssejteket is, és ez az eredmény jó hírnek számít."

A kutatók egyre inkább a rákos őssejteket tartják a rák forrásának. Ami különösen izgalmas, hogy az őszi margitvirág kivonata az első olyan ágens, amelyikről bebizonyosodott, hogy valamennyi mieloid leukémiás sejtet, köztük a leukémiás őssejteket is el tudja pusztítani. A rákkutatás egyre inkább ezek felé a primitív sejtek felé fordul, ugyanis ezeket a sejteket ma már a rák forrásaként tartják számon. Egyre több kutató feltételezi, hogy abban az esetben, ha a rákot nem az őssejtek szintjén támadják, akkor csak nagyon ritkán érhető el a betegség kontrollálása, gyógyításáról nem is beszélve.

Egy 2006-ban, a Clemson Egyetemen, Észak Karolinában végzett vizsgálat mutatta ki, hogy a parthenolidnak - amit az arany margitvirág primer biológiai aktivitású vegyületének tartanak - rákellenes hatása van. A kutatók két humán emlőrák- és egy humán méhnyakrák-sejtvonal ellen tesztelték a vegyületet. "A margitvirág-kivonat mind a három ráksejt típus növekedését gátolta," írták a kutatók. A négy margitvirág-komponens közül a parthenolid mutatta a legerősebb gátló hatást, bár a többi komponens együttműködik a parthenoliddal a ráksejtek gátlásában.

Dátum: 2007. július 17.
Szerző: Ralph W. Moss Ph.D.
Forrás:
HáziPatika.com