Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A stressz oldása

2009.03.09
1. Végy néhány jó mély lélegzetet! Akár sóhajthatsz is. Igyekezz minél jobban a légzésedre figyelni! A kapkodó légzés erősíti a stressztüneteket. A mély légzés oldja a feszültséget, a nyugodt állapotot idézi, és segíti előállítani.
2. Igyál egy pohár vizet! A víz az egyik legjobb stresszoldó. A nyugtalanság több víz párologtatására készteti a szervezetet. Ennek látványos formája az izzadás. A vízhiány egyensúlytalanságot okoz a szervezetben, és ez kihat a lélekre is.
3. Érintsd meg a homlokdudoraid! Tedd össze a hüvelyk- és gyűrűsujjad, és zárd egymáshoz a mutató- és középső ujjad! Ez utóbbiakkal érintsd meg a homlokdudoraidat, és vegyél mély lélegzeteket! A két pont aktiválása oldja a tudatos asszociatív terület blokkjait, mely közvetlenül a homlok mögött lévő agyterület. Ez felelős az új helyzetekben (melyik nem új?) kitalálni a leghelyesebb válaszreakciót az összesített információk (ingerek, múltbéli tapasztalatok, jelenlegi állapot stb.) alapján. A leghelyesebb válasz pedig egyetlen esetben sem a stresszellés. A stressz korlátozza ezt a folyamatot, a régi szokásokat, viselkedési mintákat hozza felszínre.
4. Homlok-tarkó tartás. Egyik kezed tedd a homlokodra, a másikat a tarkó fölé, és vegyél néhány mély lélegzetet! Az előbbihez hasonló hatású. A többlet az, hogy a múltban rögzült rossz reakciókról oldja az érzelmi feszültséget, így könnyebben elengedjük azokat.
5. Csökkentsd az adrenalin szinted! Egyik kezed tedd a fejtetődre, a másikkal pedig masszírozd a köldök két oldalán a köldöktől 2-2 cm-re lévő pontokat! Közben lélegezz mélyeket (5-10-szer)! Ez a gyakorlat segíti a test izgalmi állapotát serkentő adrenalin vérből való minél gyorsabb kiürülését. Amit a szervezet normál körülmények között egy hét alatt végezne el, azt ezen gyakorlat hatására egy órán belül véghezviszi. ( Egy „kiadós” idegeskedés következtében szervezetünk adrenalin szintje egy hét után áll vissza a normál értékre.)

6. Földelj! Egyik kezed mutató és középső ujját érintsd az alsó ajkad alatti területre, a másik kezed pedig a szeméremcsont felső részére! Lassan lélegezz, ügyelj a hosszabb kilégzésre! Ez a gyakorlat az ún. központi vagy befogadó meridiánt serkenti. A helyes energiaáramlás segít két lábbal a földön állni. ( Akit zavar a szeméremcsont érintése, az választhatja a központi meridián bármely köldök alatti pontját. A meridián a test középvonalában fut.) A gyakorlat fél perctől két percig tarthat.

7. Szedd össze magad! Az irányító vagy kormányzó meridián felelős az összeszedettségért. Tedd egyik kezed két ujját a farkcsontodra, a másik kezed két ujját pedig a felső ajak fölé! A légzés hasonló, mint az előző gyakorlatnál. Ha gyors segítségre van szükséged, fél percig tartsd apontokat, ha huzamosabb ideje nem találod a helyed, nem érzed jól magad, akkor minimum két percig végezd a gyakorlatot.
8. Teremts egyensúlyt magadban! A stressz szétzilálja a két oldalunk egységét és egyensúlyát. Tedd egyik kezed két ujját a füled mögötti bemélyedésbe, a másikat pedig a köldöködre! Tartsd a pontokat, míg lüktetést nem érzel, de maximum 3 percig, majd ismételd meg ezt a másik oldalon is! Ez a gyakorlat elősegíti a koncentrációs képesség javulását is.
 

9. Nyerd vissza a gondolkodó képességed! Sokan megtapasztaltuk, hogy stressz esetén a gondolkodás nehezünkre esik. Ez a gyakorlat összekapcsolja az agyféltekéket, illetve a kezeket és a szemeket. Az egyik kéz két ujját tedd a köldöködre, a másik kezed hüvelykujjával, illetve mutató- és középső ujjával masszírozd a kulcscsont alatti bemélyedéseket!
10. Ásíts! Az állkapocsízület gyakran „tárolja” a feszültségeinket. Az ásítás oldja a feszültséget a rágóizmokból. Másrészt több oxigén felvételét teszi lehetővé. Ne nyomjuk el ásításunkat!
11. Alkalmazd a hasi légzést! Ez a gyakorlat akkor hatékony igazán, ha biztosan tudjuk alkalmazni, tehát érdemes gyakorolni. Lehet állva, ülve vagy fekve végezni. A vállaidat ereszd le, és tedd a két kezed a hasadra. Mélyen lélegezz be, és közben gondolj arra, hogy egy lufit fújsz fel a hasadba! A két kezed távolodásával ellenőrizhető a légzés. A hasi légzés több oxigént juttat a szervezetbe. Az oxigénben gazdag vér nagyobb agyi kapacitást tesz lehetővé. A csecsemők ösztönösen ezt a légzéstípust használják.
12. Nyugtasd meg a hasi központot! Lassú hasi légzés mellett körözz a két kezeddel a köldök körül közepes nyomás mellett az óramutató járásának megfelelően. (Ez a gyakorlat hasi légzés nélkül is működik.)
13. Melegítsd fel a hasi idegközpontot! Képzeld el, hogy egy arany fénysugár finoman melegíti a hasi központot! Ha otthon vagyunk fizikálisan is tehetünk meleget a hasunkra. A meleg oldja a stresszt az ideggócból.
14. A köldökcsakra tisztítása: képzeld el, hogy sárga színű fény áramlik belégzésre a köldökcsakrádba (köldök és a szegycsont alja között félúton helyezkedik el). Míg bent tartod a levegőt, gondolj arra, hogy a fény kitisztítja a csakrád! Majd kilégzésre képzeld el, hogy koszos sárga színű fény távozik belőled átellenben a hátadon! Tarts légzésszünetet, míg a negatív energia eltávozik. A gyakorlatot legalább 4-5-ször érdemes ismételni.
15. A köldökcsakra kiegyensúlyozása. Rajzolj fektetett 8-as jeleket a köldökcsakra magasságában a levegőbe a tested előtt néhány cm-re! (A fektetett 8-as jel középső részén vidd felfelé a kezed, és oldalt lefelé.) E jel harmonizálja a csakrát, felszabadítja a stressz által lekötött erőket, energiákat.
16. Mosd ki magadból a feszültséget! Lassan lélegezz be (6-8 mp), és gyűjtsd össze a feszültséget egy pontban magadban! Lassan lélegezz ki (6-8 mp), és fújd ki a feszültséget magadból! Ismételd addig, míg úgy érzed minden feszültséget kifújtál magadból, amit lehetett. Ekkor vegyél még néhány mély lélegzetet, és képzeld el, hogy egy kristálytiszta folyadék átmos. A gyakorlat hatékonyságát növeli, ha homlok-tarkó tartásban végezzük.
17. Csi kung. Ez egy ősi kínai légzéstechnika. Állj kis terpeszbe! Fújd ki a levegőt miközben egyenesen előre nézel! Lassan lélegezz be lábujjhegyre állás közben! A karjaid emeld magas tartásba, nyújtózkodj ameddig bírsz! Közben képzeld el, hogy egy ezüstszál fut végig a gerinceden fölfelé! A teljesen kinyújtózott állapotban kezd el lassan kifújni a levegőt, és a karod engedd le a törzs mellé, ereszkedj vissza talpra! A kilégzés végén hajlítsd hátra a tenyered, és érintsd meg a csuklód! Ez utóbbi két gyakorlat kifejezetten érzelmi stressz elmulasztására javasolt.
18. Képzeld magad máshová! Hunyd be a szemed, és végy néhány mély lélegzetet! Közben gondolj arra, hogy egyre mész lefelé a hegyről a völgybe! Amikor leértél az aljára, találsz egy ajtót, mellette egy asztalkán festéket és ecsetet. Egy tetszőleges színnel írd fel, hová szeretnél most menni! Majd lépj be az ajtón, és érkezz meg a kívánt helyre. Nézz körül, minden érzékszerveddel érzékeld, milyen ott. Amikor úgy érzed, magadba szívtad ezen hely nyugalmát, szépségét stb., akkor lépj vissza az ajtón, töröld le a feliratot, tudatosítsd magadban, hogy bármikor visszatérhetsz, hogy elutazz valamely kellemes helyre, gyere fel a hegyre, és egy mély belégzés után kilégzésre nyisd ki a szemed! Ezt a gyakorlatot legjobb ülve végezni, egyenes háttal. Amennyire lehet praktikus előtte kizárni a külső, esetleg zavaró ingereket (TV, rádió, szoros ruha stb.)

19. Engedd le a vállad! Stressz esetén gyakran húzzuk fel a vállunk, mintha a világ gondjait kéne cipelnünk. A vállfeszülés gyakran jár együtt a nyakizmok bemerevedésével. Feszültség esetén végezz három vállkörzést előre, majd hátra. Húzd fel a vállad háromszor! Nyomd előre a mellkas felé háromszor, majd feszítsd hátra háromszor! Végül csavargasd előre-hátra!

20. Húzd ki magad! A rossz tartás gátolja a normális vérkeringést, befeszítve az izmok hamarabb elfáradnak. A nap folyamán, mint cselekedetkontrollt alkalmazhatjuk ezt a gyakorlatot, rendszeresen figyelve a testtartásunkat. Állj lazán! Lassan engedd le a fejed és a vállad, görbítsd be a hátad, majd fokozatosan egyenesítsd ki magad, mintha a gerinceden egy fénycsillag szaladna felfelé. Amikor a fejtetődhöz ért a csillag, húz tovább téged ezen a ponton felfelé. Ismételd meg háromszor!
21. Váltott orrlyukú légzés. Fogd be a bal orrlyukad, és lélegezz be a jobbon! Fújd ki a levegőt a balon, majd szívd be ugyanitt, és fújd ki a jobb orrlyukon! Ez egy kör, ismételd meg háromszor!
22. Légy a jelenben! Bár ennek a folyamatos megvalósítására kevesen képesek, mégis az erre törekvés segít az aggasztó gondolatok kizárásában, elűzésében. A múlton rágódni, vagy a jövő miatt aggódni komoly szellemi munka, fárasztó és nagyon sok feszültséget teremt. A gyakorlatnak van egy passzív és egy aktív módja. Tulajdonképpen a meditációs technikát használjuk fel a stresszoldásra.
A passzív eset: ülj le, félig hunyd be a szemed, és összpontosíts egy közeli pontra a földön, vagy szemmagasságban a falon. Érdemes színes pöttyel jelölni azt a pontot, és mindig ugyanide nézni. A összpontosítást kísérje lassú, mély légzés. Hatvan másodpercig ne figyelj másra, csak a pontra! Ha jön egy gondolat, hagyd elmenni, és vezesd vissza figyelmed a pontra! Utána nyújtózkodj, és igyekezz megőrizni a szerzett nyugalmat, ellazultságot egész nap.
Az aktív technika azt jelenti, hogy az ember minden figyelmét az előtte lévő munkának szenteli. Keress bármely tevékenységben, valamely érzékszerved által közvetített ingert, és arra figyelj egy percig! Például utazás közben az emberek ruhájának a színét figyeld, vagy takarítás közben a tárgyak érintését!
23. Tereld el a figyelmedet!
Amikor a stressz azzal fenyeget, hogy elborít minket, gondolj valami ártalmatlan dologra, amelyhez biztosan nem társul rossz élmény (pl. egy nevető delfin képe). Ezzel megakad a szorongás kialakulása. Utána kezdj bele valami kellemes és összpontosítást igénylő feladatba, vagy gondolj a nap folyamán rád váró élvezetes dolgokra!
24. Égesd el a félelmeidet!
Írd le egy darab papírra, ami aggaszt, és égesd el! Gondolj arra, hogy a papír megsemmisülésével a félelem is megszűnik.
25. Keresd meg a gondolkodásodban az irracionalitást!
Minden félelem, aggódás, szorongás irracionális gondolatokra épül (pl. muszáj mindig tökéletesen teljesítenem, mindenki szeressen, legyen kedves hozzám, és egyáltalán, mindenben a vágyaim szerint cselekedjen stb. Részletesebben lásd a Manifesztum 14–15. számában.)
Szabdald szét a feszültséget keltő gondolatokat az értelem hideg fényű kardjával! Ezek a gondolatok valójában mások véleményei (szülők, tanárok, házastárs, TV stb.), és semmi közük a (mi) valóság(unk)hoz.
26. Párologtass illóolajakat!
Amikor nincs erre mód, legyen nálad egy kis illóolajas üvegcse, szippants belőle, és tegyél egy cseppet az orrod alá! Nyugtató hatású: bergamott, citrusfélék, levendula, majoranna.
27. Végy egy meleg fürdőt!
A meleg víz ellazítja a test izmait, oldja a feszültségeket. A hatás fokozható a fent említett illóolajokkal, ha a fürdővízbe tesszük őket.
28. Igyál nyugtató teát!
A golgotavirág teája csökkenti az aggodalmaskodást és a nyugtalanságot. A macskamentából készült tea lefekvés előtt fogyasztva elősegíti a jó alvást. A citromfűlevél teája görcsoldó hatása miatt megnyugtatja a gyomrot.
29. Szedjél homeopátiás szert!
Az aconit segít a halálfélelemmel járó stressz leküzdésében. A valeriana általános nyugtató, és csökkenti a depressziós tüneteket. Az arnicát baleseti sokk esetén használd, illetve ha úgy érzed, darabokra hullasz. A gelsemium vizsgadrukk és orvostól való félelem ellen hatékony. A pulsatilla pedig a stresszhelyzetekben fellépő túlérzékenységet és sírósságot oldja. Az adagolás egyénenként változó, fordulj szakemberhez!
30. Szedjél Bach virágeszenciát!
A Bach virágterápia életmentő virágkeveréke: ernyős madártejből, molyhos napvirágból, nebáncsvirágból, cseresznyeszilvavirágból és iszalagból áll. Testi vagy lelki sokk esetén használd! A növények hatása a fenti
sorrendben: sokkos állapotnál, pánik, félelem ellen, szellemi és testi megerőltetés esetén, az önuralom megtartására félelem esetén, eszméletvesztéskor.
31. Masszírozd meg a fejed!

Alaposan dörzsöld végig az arcod, a füled és a hajas fejbőrt! A fej vérkeringésének javulásával a gondolkodó képességünk és észlelésünk is javul. Oldódik a stressz keltette gátlás.

32. Kapcsold be a hallásod!
Akkor hasznos a gyakorlat, amikor a hallott dolgok nem jutnak el a megértésig. Csipkedd végig a fül külső ívét, pödörd kifelé, és enyhén húzogasd hátra öt-tízszer, majd masszírozd a fül alatt induló kulcscsont irányába futó nyakizmot!
33. Játssz! Légy gyerek!
Keresd elő kedvenc gyerekkori játékaidat, és játssz velük! Csinálj „haszontalan” dolgokat, pl. szappanbuborék fújás, jojózás, felhőnézés. Nézd meg gyerekkori filmjeidet! Az örömérzet, a felszabadultság oldja a feszültséget.
34. Alkoss!
Válassz bármilyen kifejezésmódot az alkotásra! Ez lehet pasztellkréta, vízfesték, gyurma, színes papír stb. A tevékenységre figyelj, ne a végeredményre! Idézd fel, milyen volt gyermekkorodban szabadon alkotni, homokvárat építeni! Az alkotásaidból készíts kiállítást – legfőképp önmagad számára –, de mutasd meg családtagjaidnak, barátaidnak is! A nézegetésük közben a bennük lévő gyerek felbukkan, és mosolyt csal az arcunkra.
35. Nyomogass gumigyűrűt!
A fizikai erőkifejtés oldja a test „üss vagy fuss” válaszát. A mai világ pszichológiai stresszei nem adnak alkalmat ezen reakciók kiélésére. A markolászás segít levezetni a feszültséget.
36. Mozgasd meg az állkapcsod!
Stressz esetén erősen összezárjuk az állkapcsunkat. Lehetséges, hogy éjszaka csikorgatjuk a fogunk, ami azok kopásához vezet. Tudatosan figyelj oda, hogy laza legyen az állkapcsod! Engedd le az állad, zárd össze az ajkaid, a fogaid között hagyjál rést, és a nyelved ne érjen a fogaidhoz!
37. Napfürdőzz! Menj ki a Napra!
A természetes napfény a testre és lélekre egyformán jó hatással van. Növeli a D vitamin termelést, mely a kalcium felszívódást elősegíti, és a vérnyomást normál szinten tartja. A tobozmirigy által irányított biológiai ritmusok sérülnek napfény hiányában. A bezárkózás tovább rontja a stressz okozta tüneteket, és a magunkba fordulás növeli a negatív gondolatok felbukkanásának esélyeit. A napsütés általában a legdepresszívebb emberben is örömöt kelt.
38. Nevess!
Tarts készenlétben néhány vicces történetet, emléket, melyet bármikor felidézhetsz! Keress valami mulatságosat az adott helyzetben! A szívből jövő nevetés gyógyító hatása mindig érvényesül, az emberek közötti és az emberen belüli feszültséget is oldja.
39. Alkalmazd az autogén tréninget!
Helyezkedj el kényelmesen! Koncentrálj a testrészeidre egyenként (lábujjak, kezek, törzs, fej) és lélegezz mélyeket! Belégzéskor gondolj arra, hogy az adott testrészed meleg és nehéz! Kilégzéskor pedig arra, hogy ugyanott nyugalom árad szét. Naponta 10–15 perc ajánlott.
40. Alakíts ki napi ritmust az életedben!
A rendszeresen visszatérő tevékenységek biztonságérzettel társulhatnak, különösen azok számára, akiknek az élete folyamatos változás, és gyakran érzik elveszve magukat. Ilyen ritmus lehet az étkezésekben, pl. délben ebéd, este 6–7 körül vacsora, vagy az alvásban: pl. reggel 6 körül kelés, este 10 körül fekvés. Lehet imákat, mély légzéseket, apróbb testmozgásokat beiktatni a nap folyamán többször meghatározott időpontokban. Ezek az események keretet adnak a napnak, segítenek a helyes időbeosztásban, és a nap megszervezésében, emellett stresszcsökkentő hatásúak, amennyiben mi uraljuk azokat, és nem ezek minket.
41. Étkezz egészségesen és helyesen!
Sokan a stresszre mértéktelen étkezéssel reagálnak. Hatékonyabb módszer a jól összeállított étrend, a megfelelő körülmények között elfogyasztott ételek. Sohase egyél, ha ideges vagy! Inkább igyál vizet! Lélegezz mélyeket, és amikor megnyugodtál, akkor egyél! Az étkezés legyen szentség: ilyenkor a Természet, a Földanya ajándékait fogyasztjuk el, tele vannak fénnyel, ami általunk szabadul fel. Ne rohanj, szánj rá időt, figyelmet!
Rágd meg jól az ételt! (Ez eleve stresszcsökkentő!) Kerüld az izgató hatású élelmiszereket, mert ezek tovább fokozzák a feszültséget (pl. hús, tojás, cukor, só, kávé, fekete tea, kakaó stb.). Fogyassz idegrendszert erősítő ételeket! Ezek a magas B vitamin tartalmúak pl.: sörélesztő, búza, vérnarancs; A vitamin tartalmúak pl.: répafélék, narancs; E vitamin tartalmúak: hidegen sajtolt olajok, olajas magvak, illetve kálcium- (pl.: mák, szezámmag) és a káliumtartalmúak (pl.: gyümölcsök).
42. Válj eggyé a békével!
Kényelmesen helyezkedj el, belégzésre magadban ismételgesd, kilégzésre hangosan mondogasd, hogy: Béke, béke, béke… (Tetszés szerint választhatunk más szavakat is. Pl.: szeretet, Isten).
 
Szili Zsuzsanna