Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szem-masszázs

2009.02.11

Ezt a négy fogásos masszázst Kínában kötelezővé tették az iskolákban a gyerekeknek. Minden reggel ezzel kezdik a napot, hogy közösen elvégzik ezt az egyszerű masszázst. Ennek kettős célja van:
felfrissíti őket, beindítja az energiák áramlását stimulálja a szem körül az keringést, az izomműködést, az energia áramlását, ezzel biztosítja, hogy a szem kifogástalanul működjön.
 
Maga a masszázs nagyon egyszerű és ugyanakkor nagyon kellemes, az eredménye szinte azonnal érezhető.
És - akár hiszed, akár nem - van olyan része, amit ösztönösen szinte mindenki csinál. Ugye szoktad te is a szemed belső szemzugát, az orrnyerget dörzsölni, ha fáradt vagy, vagy ha sokat nézted a számítógép monitorját? Igen, ezek az ösztönös mozdulatok is benne vannak ebben a rendezett mozdulat-sorban.
Most pedig lássuk magát a gyakorlatot.

1. lépés:
Mindkét kéz hüvelykujját helyezd a szemöldök belső végén, a csonton kitapintható kis mélyedésbe. Enyhén masszírozd ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor. Mindkét irányban négy nyolcas sorozatot végezz.

2. lépés:
Hüvelyk- és mutató ujjaddal fogd össze az orrnyerget, közel a belső szemzughoz, és a két ujjadat told fölfelé. A tolást 32-szer ismételd meg.

 3. lépés:
Egymás mellett - mindkét kézen - nyújtsd ki mutató és középső ujjadat. Ha középső ujjadat kb. 45 fokban az orrcimpához teszed, akkor a mutatóujjad a járomcsont közepén lévő kis mélyedés fölött van (ez egyébként pontosan a pupillával van egy vonalban). Mutatóujjaddal masszírozd ezt a pontot először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba, 8-8-szor. Mindkét irányban négy nyolcas sorozatot végezz.
 
4. lépés:
Mindkét hüvelykujjadat támaszd meg a halántékod közepén, a többi ujjadat zárd lazán ökölbe. Most a behajlított mutatóujjaddal dörzsöld végig a szemöldöködet - bentről kifelé haladva -, majd a szemgödör alsó peremét ugyanúgy. Ezt a fogást is 32-szer végezd el.