Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. év természeti eseményei

2009.01.10

Földanya bosszúja: itt a 200 milliárd dolláros büntetés!
2009.01.09. 05:40


A kínai földrengés, a világ számos pontjára lesújtó trópusi viharok és az egyéb természeti katasztrófák következtében 2008-ban 220 ezren veszítették életüket a károk pedig elérték a 200 milliárd dollárt (39 ezermilliárd forintot). Bár az előző évhez képest ötödével 750-re csökkent a pusztító természeti csapások száma, mind az áldozatok száma, mind a károk pénzben kifejezett értéke emelkedett.

A 2008-as évtől csak a 2005-ös és az 1995-ös év volt pusztítóbb, előbbi a Katrina-hurrikán, utóbbi a japán Kobe városát letaroló földrengés következtében. Klímaszakértők szerint az elmúlt év bebizonyította, hogy tovább folytatódik a korábban felvázolt trend. A klímaváltozás már elkezdődött és ez az egyre gyakoribb természeti katasztrófákban nyilvánul meg.

A károk évről évre fokozódnak, a kritikus övezeteknek számító tengerparti területeken túl már a szárazföldi vidékeken is sűrűsödnek a csapások. A tavalyi év megmutatta, hogy mekkora jelentőséggel bír a klímaváltozás kockázatainak elemzése és az ehhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátási kvóták szigorítása.

2008-ban Ázsiában követelték a legtöbb halálos áldozatot a katasztrófák. Csak a burmai Nargis ciklon a becslések szerint körülbelül 135 ezer életet oltott ki, 85 ezer áldozatról biztosan tudnak, a többieket eltűntként tartják nyilván. Az erős széllel és heves záporokkal kísért viharok leginkább az alacsonyan fekvő Irrawaddy-deltára és a közeli Rangoon városára csaptak le.

A helyzetet súlyosbította, hogy a természetes védelmet nyújtó part menti mangrove erdők nagy részét az elmúlt évtizedekben kipusztították, így nincs, ami útját állja a hömpölygő víznek és sártömegnek, ami így könnyedén mindent magával ragad. Több millióan váltak hajléktalanná, amikor az alacsonyan fekvő területeket 3,5 méteres ár borította el.

A már korábban is földrengésveszélyes régióként számon tartott kínai Szecsuan tartományt megrázó földmozgás is humanitárius katasztrófába torkollott. A hivatalos statisztikák szerint körülbelül 70 ezer ember vesztette életét, 18 ezren eltűntek, 374 ezren szenvedtek el valamilyen sérülést és öt millióan (!) hajléktalanná váltak. A számítások szerint a kár elérte a 85 milliárd dollárt, amitől csak a kobei földrengés volt pusztítóbb.

Nem ez volt az egyetlen csapás Kínában, az év korábbi szakaszában a szokatlan hideg, a kemény fagyok és az erős havazás miatt több tartományban leállt a közúti és a vasúti közlekedés, számos helyen megrongálódott az úthálózat, az elektromos ellátás pedig teljesen összeomlott. Becslések szerint az összesített károk értéke elérte a 21 milliárd dollárt.

A tengerentúlon tomboló Ike-hurrikán csak egyike volt az amerikai partokat elérő 6 trópusi ciklon egyikének. Az előbb a Texas és Louisiana állam partvidékét letaroló Ike a szárazföld felé vette az irányt és a Katrina óta nem látott károkat okozott. A pusztítás pénzben kifejezett érteke meghaladta a 30 milliárd dollárt, ennek alig a felére volt biztosítás.

Az elmúlt három évben egyre hevesebben és egyre gyakrabban lesújtó forgószelek a gazdasági válságon túl érezhetően megrengették a biztosítási szektort. A klímaváltozás következtében 2008-ban a hurrikánok száma jóval meghaladta a sokéves átlagot, de még az elmúlt 15 év átlagát is túlszárnyalták. A tornádó szezon is tovább tartott, mint egyébként szokott.

Az 1873-ban alapított Meteorológiai Világszervezet által közzétett - még nem végleges - adatok szerint összességében az elmúlt év volt a tizedik legmelegebb mióta méréseket folytatnak. Az üvegházhatás jele és egyértelműen a felmelegedés progresszív jellegét mutatja, hogy a tíz legmelegebb év az elmúlt 12 évre sűrűsödött össze.

A szakértők szerint a képlet végtelenül egyszerű. Amikor az átlaghőmérséklet emelkedik, fokozódik a párolgás, több víz jut a légkörbe, ami gyakoribb és hevesebb záporokhoz vezet. Az időjárásunk magasabb sebességi fokozatba kapcsolt és ez az egyre intenzívebb időjárási jelenségekben és az óriási károkban mutatkozik meg.

Az amerikai és az ázsiai adatokkal összevetve az európai kontinens veszteségei nem tűnnek jelentősnek, de azért itt is történtek említésre méltó események.

Március elején a kétmilliárd dolláros károkat okozó Emma névre keresztelt ciklon a kontinens középső részén söpört végig. Viharos szelek, villámokkal tűzdelt heves záporok és árvizek tomboltak Németország, Dánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Svájc és Ausztria bizonyos területein.

Az elmúlt évek természeti katasztrófái különböző stratégiák kidolgozására késztették a biztosító társaságokat. A magasabb kockázat az árképzésben is jelentkezik, a társaságoknak mindenképpen felül kell vizsgálni a biztosítási díjakat. Az árazás során figyelembe kell venni a biztosítottak tevékenységet. A gépjárműveknél például a szennyezőbb járművek tulajdonosai magasabb díjat fizetnek. A szakértők szerint a jövőben tovább kell szigorítani a széndioxid kibocsátási kvótákat, különben az időjárás ezt kegyetlenül megbosszulja.


A cikk eredeti URL-je: http://www.penzcentrum.hu/cikk/1015317/1/foldanya_bosszuja_itt_a_200_milliard_dollaros_buntetes