Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Komoly meglepetést tartogat az olvadó jégsapka

2009.02.08

A tanulmány rámutat, hogy még nagyobb veszélybe kerülhetnek a magas népsűrűséggel rendelkező part menti vidékek. A legnagyobb csapást az Indiai óceán szigetvilága fogja elszenvedni, de az óceánparti metropoliszok is súlyos problémák elé néznek. A korábbi kutatásokkal összhangban megállapították, hogy a jégsapka a globális felmelegedés következtében egyre sebezhetőbbé vált, az olvadást pedig a műholdfelvételeken keresztül jól nyomon lehet követni.


A jégsapka jelenleg hatalmas víztömeget vonz a sarkvidék irányába

Korábban az ott található jeget az eltérő térfogatnak megfelelően átváltották vízzé és elosztották az így kapott mennyiséget a világ óceánjain. Az eredmények körülbelül öt méteres tengerszint emelkedést jósoltak, de az új megközelítés szerint egyes területeken a hét méteres emelkedés sem kizárt a víz eltérő eloszlása miatt.


A jégsapka elolvadását követően megszűnik az erőhatás és a vártnál nagyobb mértékű lesz a tengerszint emelkedése az északi féltekén

Az olvadás következtében megszűnik a jégsapka tömegvonzása a víz pedig emiatt a vártnál nagyobb mennyiségben az északi féltekére áramlik. Ezeken a területeken a vízszint emelkedése meghaladja majd a korábban jósolt mértéket, ugyanakkor a déli sark körül nem lesz akkora a szintkülönbség a kiegyenlítődést követően. A kutatók szerint azzal is számolni kell, hogy a jég alatti talapzaton található mélyedés a rá nehezedő nyomás megszűnésével engedni kezd, ezzel szintén ellenkező irányba tereli a víztömeget.

 


A cikk eredeti URL-je: http://www.penzcentrum.hu/cikk/1015857/1/remito_meglepetest_tartogat_szamunkra_az_olvado_jegsapka