Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemzetek tűnhetnek el a klímaváltozás miatt

2009.01.10

Nemzetek tűnhetnek el a klímaváltozás miatt
2009.01.08 21:00

A klímaváltozás miatt folyamatosan növekszik a tengerszint, ez pedig destabilizálhatja a szigetországokat és világméretű konfliktusokat robbanthat ki az energia- és az élelmiszerforrásokért - állítja az ausztrál hadsereg. A növekvő tengerszint arra kényszerít néhány államot, hogy földet vásároljon más nemzetektől.
 

Az ausztrál hadsereg legújabb jelentése szerint a következő időszakban növekedni fog a "környezeti stressz", valamint az élelmiszer és a készletek miatt kirobbanó konfliktusok kockázata. A klímaváltozás többek között megváltoztatja a délkelet-ázsiai halászati övezetek elhelyezkedését, amely a halászati jogok újratárgyalását feltételezi - ez pedig újabb vitákhoz vezethet az államok között.

"A környezeti változások megerősítik a már létező aggodalmakat a szárazföldek kihasználhatóságáról, a gazdasági fejlődésről és a források feletti ellenőrzésről" - olvasható az ausztrál tanulmányban, amely szerint a sebezhető államok egyszerre több veszélynek vannak kitéve, így könnyen elbukhatnak.

A legnagyobb veszélyt a globális biztonságra a sarkvidéki jégolvadás jelenti, amely növeli annak a nemzetközi versenynek a veszélyességét, amely az olaj- és gáztartalékokért folyik.

Szárazföldet adnak-vesznek

Felértékelődött a szárazföld szerepe is az elmúlt években. Tavaly novemberben például a Maldív-szigetek elnöke bejelentette: az ország tartalékba helyezi az éves, turizmusból származó bevételének egy részét, hogy új földeket vásároljon, mert a növekvő tengerszint 300 ezer lakost fenyeget. A Maldív-szigetek jelentős része egyébként mindössze másfél méterrel a tengerszint felett fekszik.

Mohamed Nasheed elnök azt mondta: a 1200 szigetből és korallzátonyokból álló országát egész egyszerűen elnyeli az óceán, ha tovább folytatódik a tengerszint emelkedése.

A forrásokban és tartalékokban szegény, importra kényszerülő nemzetek már elkezdtek nagy kiterjedésű földsávokat felvásárolni a szegényebb ázsiai és afrikai országokban. Kínában és Dél-Koreában például kevés a megművelhető föld, így szerződést kötöttek olyan területekre Ázsiában és Afrikában, amelyeket hasznosítani tudnak.

A legutóbbi földvásárlás a Daewoo dél-koreai autógyártó nevéhez fűződik. A vállalat hat milliárd dollár (1200 milliárd forint) értékben fektetett be 1,3 millió hektár területbe Madagaszkáron.


http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-249536