Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Problémák a H1N1 pandémiás felkészülésben

2009.10.19

Közlemény: Problémák a H1N1 pandémiás felkészülésben

A H1N1 vírus terjedésére való felkészülés több, mint az egyébként szükséges vakcináció kérdése. Az eddig tapasztaltak alapján kevésnek tűnik az az állami forrás, amit az ÁNTSZ a lakosság, a háziorvosok és a patikusok felkészítésére mozgósít. A közeljövőben jelentős problémát okozhat, hogy ezek a csoportok hiányos tudással rendelkeznek a H1N1 vírus elleni védekező, megelőző és gyógyító eljárások tekintetében. A környező európai országokban már hónapok óta zajlik a lakosság és az egészségügyi szakszemélyzet megfelelő felkészítése az esetleges világjárványra, melyre itthon is nagy szükség van.

A források szűkössége miatt ma gondot jelent, a labordiagnosztika kapacitás hiánya. Ha egy beteg az állami ellátás keretein belül fordul orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a labordiagnosztika hosszabb időt vesz igénybe, mint a betegség teljes lefolyása. Ráadásul a járványtani szempontból jelentőséggel nem bíró eseteknél a beteg számára térítésköteles a fertőzést igazoló teszt. A folyamat hosszadalmas volta miatt már nem alkalmazhatóak hatékonyan a WHO által ajánlott antivirális szerek, hiszen azokat a tünetek megjelenését követő 24-48 órán belül kell elkezdeni alkalmazni.

Nagy probléma, hogy a mai napig nehezen elérhetőek a gyógyulást jelentő antivirális gyógyszerek. Hiszen azok számára akik nem választják, vagy nem választhatják az oltást, csak az antivirális készítmények jelentenek megoldást.

Mindnyájunk érdeke, hogy az egészségügyi kormányzat az Európai Unió által az antivirális szerekből ajánlott stratégiai készlet mennyiséget a lakosság számának arányában 25%-ra emelje. Hiszen a WHO ajánlása alapján ez egyedüli lehetőségnek mutatkozik, a mutálódott vírus terjedésének megállítására.

A Magyar Infektológiai Szakmai Kollégium véleménye szerint a kormányzat által más megelőző és gyógyító tevékenységek rovására is promotált vakcina nem alkalmas a kiemelt rizikócsoportok állapotos nők, és kisgyermekek oltására! Szakmai értelemben, és a közbizalom megerősítése érdekében a vakcina körül kialakult helyzetben fontos lenne, ha a gyártó cég az EMEA-nál - az EU törzskönyvezési hatóságánál is engedélyeztetné az oltóanyagot.

A felvetett problémás helyzetek orvoslása, egy esetleges pandémiás helyzet okozta gazdasági lassuláshoz képes elhanyagolható pénzügyi erőforrást venne csak igénybe. Ezúton kérjük az egészségügyi kormányzatot, fontolja meg a felvetett kérdésekben teendő lépéseket!"Mellékelten küldöm David Icke írását. Majd meglátod belőle, hogy valóban először önkéntes az oltás. Ha aztán az oltás miatt a többiek fertőződnek, ami számodra sem meglepő, akkor teszik majd kötelezővé indokolva a járvánnyal. Tudod, mit írt Andan is. Egyébként fordítás közben, bizonyos kifejezésekre rákerestem, és számomra még mindig meglepő módon, találtam is magyarul újdonságokat. Van elég információ a neten. Hát ennyit a készülődő szép, új világról."

www.goc.hu/letoltes/erosebb-virus-erosebb-rendorallam.pdf
(olvasóinktól)
www.nemzetihirhalo.hu