Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Boszorkányológia

2009.01.08
Boszorkány- boszorka
 
A néphit szerint olyan nő, aki természetfeletti, démoni képességekkel rendelkezik, és rosszat, betegséget, pusztulást hoz. A hasonló feltételezett képességekkel rendelkező férfiakat boszorkánymesternek nevezték. A modern korban a boszorkány fogalom gyakran pozitív értelemben használatos és a női nem ügyességét, illetve okosságát jellemzi – de negatív értelemben is előfordul, gonosz módon viselkedő vagy intrikus nők szidalmazására. A gonosz, ártó lényekben való hit egyidős az emberiséggel. Ennek a hitvilágnak az egyik szereplője a romlott, borzasztó, vasorrú, ártó hatalmú boszorkány. Ahogy a kereszténység elterjedt, a boszorkányt az általában vett Gonosz szolgálója helyett a Sátán szolgálójának tartották, akivel fertelmes paktumot kötött az emberiség megrontására. Az Európában lassanként elterjedő babona a 15. századra tömeges boszorkányüldözéssé fajult és a máglyákon ezrével égtek el a "Sátán szeretői". A boszorkányoknak a középkorban általában két fajtáját különböztették meg, amelyeket a latin nyelv két eltérő szavával jelöltek: a striga „seprűs boszorkány” – ő a kereszténység felvétele előtti idők bűbájosa, varázslónője, aki a hiedelem szerint különböző állatok alakját tudta felvenni , és a malefica (nőnem), ritkábban maleficus (hímnem) – jelentése „rontó”, „ártó”, ez a tulajdonképpeni női boszorkány, illetve férfi boszorkánymester, vagyis a "succubus" és az "incubus". Magyarországon a boszorkány a népmesék rosszindulatú, emberfeletti hatalmú, idős asszonyalakjainak gyűjtőneve, aminek alakja gyakran összefonódik a vasorrú bábáéval. A magyar nyelv boszorkányokkal kapcsolatos kifejezései igen gazdagok és változatosak. Írott forrásaink többek között a Magyarországon tartott boszorkányperek iratai és dokumentációi.A rúnákat ősidők óta használják a boszorkányok és a jósok...:Maga a rúna szó az északgermán ból ered, amely "titkos, misztikus, rejtett dolgot" jelentett.
Az északi emberek szerint rúnáik Odintól, a háború és a bölcsesség istenétől származnak, aki felkiáltott és összeesett, amikor felfedezte a szent szimbólumokat. A korai rúnaszimbólumok gyakran szerepeltek sírköveken, hogy elűzzék a gonosz szellemeket, és valószínű azért is, hogy megakadályozzák a holt lelkek visszatérését vagy kisértetté válását. Később ezeket a szimbólumokat fába, bronzba és kőve vésték, majd kardok, ékszerek, hajók, talizmánok és egyéb tárgyak díszítésére használták őket. A boszorkányrúnák szimbólumaira utaló nyomok Európa szerte fellelhetők, de a Közel-, és Távol-Keleten, valamint Afrikában is találkozhatunk velük. Nem a germán rúnák a legősibbek, hiszen ezek is a Közel-Keleten használt ábécékből fejlődtek ki. Az egyiptomi papok is használtak már rúnákat, ők wedjannak nevezték a sajátjaikat.
A boszorkányrúnák meglehetősen sokfélék, akár maguk a boszorkányok. Bárkit segítenek, aki bölcsességükre kíván támaszkodni. Tizenhárom boszorkányrúnát ismerünk (más források 8, 16, 24 rúnáról írnak, de ezek a régi "viking" abc-t alkotják!-, nem összekeverendő), mivel a hagyomány szerint tizenhárom boszorkány alkot egy konvent. A tizenhármas számot gyakran félelem és babona övezi, a boszorkányok szívesen alkalmazzák erejéért és hatalmáért. A tizenhárom rúna megfelel a tizenkét állatövi jegynek és házaiknak, a tizenharmadik, a Szem rúna, pedig az összes többi energiát tartalmazza. Tizenkét boszorkányrúna az éjfélhez, a boszik órájához vezető 12-t órát szimbolizálja. A legfontosabb, a 13. rúna magában foglalja a többi kő együttes energiáját. Ebben az értelemben a Szem rúna maga az őr-, maga a megfigyelő, aki a holdfényes tündérkörön kívül, a suttogó erdőből figyel. A három fő égitestet ábrázoló rúna- a Nap, a Hold, és a Csillag-kétségkívül a legjobban beazonosítható modern boszorkányszimbólum. A mágiát mindig is összekötötték az éggel, a boszorkányokat pedig a repüléssel. Talán a babiloni Istár istennő inspirálhatta a Csillag rúnát, aki nemcsak a mennyország és a jóslás királynője volt, hanem "csillag, akit szeretői csodálnak". A Csillag rúnát sok kultúrában az emelkedéssel, vagy akár a rajongással is társítják. Mintha a távoli csillag ágai magukban foglalnák vágyainkat, álmainkat, tehát azt képviselik, ami utánvágyakozunk.
Rúnakészítés, "házilag": A kövek kiválasztása. Nincs hatásosabb jövendőmondó eszköz annál, amit mi magunk készítünk. Ha a saját mágikus kellékeinket használjuk, az adott tárgy sokat átvesz energiánkból. A környezetünkben található kövekből jó boszi rúnákat készíthetünk, mert már eleve harmóniában vagyunk ezekkel az elemekkel.Saját rúnakészletünk elkészítése nem igényel különösebb művészi tehetséget. Kezdhetjük azzal is, hogy kimegyünk a szabadba, és megfelelő köveket keresünk. Tizenhárom hasonló méretű, lapos kőre lesz szükségünk, hogy festeni tudjunk rájuk. Bármilyen követ használhatunk, lényeg, hogy körülbelül a tízforintos nagyságát érje el! Az ennél kisebb nagyságú köveket nehezen lehet megfesteni; és inkább lapos felületű legyen a "kiválasztottunk",mint gömbölyded, mert a laposabbra könnyebb ábrákat rajzolni.
Ne válasszunk nagy, durva, szemcsés felületű köveket. A formájuk lehet változatos, de törekedjünk a hasonlóságra, mind a súlyt, mind az alakot tekintve a kiválasztásnál. Ez beletelhet egy kis időbe, mivel még a legegyszerűbb kövek is megdöbbentően sokfélék és változatosak lehetnek. Minden egyes követ tartsunk néhány percig hüvelyk-és mutatóujjunk között. Vizsgáljuk meg, hogy vajon összhangba tudunk-e kerülni a kővel, és megfelelő-e az energiája. Ha a kő elkezd fényleni, vagy úgy érezzük, hogy szinte síkossá válik az ujjaink között, akkor megtaláltuk a nekünk valót.
Ha áramütéshez hasonló energiakisülést érzünk, ez szintén azt jelzi, hogy a kő alkalmas rúnakőnek. Amikor a kavicsokat gyűjtjük, akkor válasszunk néhány fölösleges darabot is arra az esetre, ha elrontjuk a festést. Tegyük a köveket vászonzsákba vagy kosárba és vigyük haza.
Azonnal helyezzük őket egy vödör hidegvízbe. Lassan és finoman mossuk meg őket. Tegyünk a vízbe egy csipetnyi sót, hogy a kövek alaposan megtisztuljanak. Ha valaki akarja, akkor a kedvenc gyógynövény főzetében is megmárthatja őket; például levendulában vagy kamillában.
Miután megtisztítottuk a köveket egy vagy két holdvilágos éjszakára hagyjuk kinn őket a szabadban.
Mivel a hold minden fázisának misztikus ereje van, bármelyik éjszaka alkalmas erre a dologra! Ha azonban valaki rögtön neki akar kezdeni a rúnafestéshez, az sem baj...
Bizonyosodjunk meg arról, hogy a köveken nincs felesleges iszap vagy sár, de ne bajlódjunk azzal, hogy tökéletesen tiszták legyenek. Töröljük meg őket papírtörölközővel, vagy tegyük olyan helyre őket, ahol gyorsan megszáradnak. Amint a felszínüket teljesen száraznak és lágynak érezzük, megkezdhetjük a rúnafestést .
A festéshez szükséges kellékek: Először is vegyünk akril-, vagy textilfestéket a művészellátóban. Matt festékeket válasszunk, ne fényeset!
Az alábbi színekre lesz szükségünk:- fekete,- fehér,- egy nekünk tetsző, szabadon választott szín,- arany vagy ezüst. Ugyanitt szerezhetünk be néhány jó minőségű ecsetet is, amiket a művészek használnak, ne az olcsó darabokat, amelyekkel a gyerekek festenek, de ha nincs más, vagy van otthon "raktáron" belőlük, akkor azok is jók lehetnek! Három különböző méretű ecsetre lesz szükségünk:- 0-s ecset,- 1-s ecset,- lapos 10-es ecset. A 0-ás ecsetre a részletek kidolgozásánál lesz szükségünk, így majdnem olyan puhának kell lennie, mint egy szempilla. Az 1-es ecsettel pedig a hibákat tudjuk majd korrigálni. A lapos 10-es ecsettel pedig a háttér megfestése során fogunk dolgozni. Ezen kívül, szükségünk lesz még néhány kör alakú sablonra is, amelyet a boltokban, általában az irodaszereknél találhatunk. Ezeknek a sablonoknak a segítségével tökéletes köröket tudunk rajzolni a kövekre, és sok felesleges bosszúságtól és munkától kíméljük meg magunkat.
A rúnák festése során három színt használunk. A háttér fekete, a jeleket fehérrel festjük fel, a rúna maradék részét pedig a szabadon választott színnel. Hogy mi legyen ez a szín, azt mindenki maga dönti el, mert ez egyéni misztikus felfogásunkat tükrözi. Egyes színek azonban hatásosabbak, mintmások, mert jobban kapcsolódnak a misztikumhoz és a szenvedélyhez. A különleges hangulatú árnyalatok szintén növelik a misztikum érzését. Ilyen például a kék valamennyi árnyalata, a türkiztől az indigóig. A tengerkék, a királykék, a kobaltkék, és az égszínkék mind az égbolt különböző árnyalatait tükrözik. Az erdő különféle zöldjei és a vörös különféle változatai is nagyon hatásosak. Az is nagyon erőteljessé teszi a varázskövet, ha a rúna fekete marad, és csak egyes ábrákat festünk valamilyen ezüstös árnyalatra. A lila szintén kitűnő választás a boszorkányrúnákhoz. Legjobb azonban, ha a festékboltban választjuk ki a kedvenc lila árnyalatunkat. Ha valaki szokott színeket keverni, valószínűleg tudja, hogy ha pirosat keverünk kékhez, lilát kapunk. Legalábbis elvileg. Nagyon nehéz igazi, tiszta, vibráló lila színt keverni. Általában ha valaki kéket kever piroshoz, meglehetősen csúnya barnáslila árnyalatot kap. Ha ehhez fehéret kever, eljuthat a piszkos mályvaszínig is. Egyik sem túlságosan szép, ezért jobb, ha a kedvenc lila árnyalatunkat művészellátóban vesszük meg. Amikor a rúnákat festjük, keverjünk hozzá egy kevés fehéret is, különben túl sötét lesz (emlékeztetőül: mivel a kő alapozó festése feketével történik, a fent leírtak alapján).Hogyan fessük meg a köveket? Keressünk egy alkalmas felületet, és terítsünk ki néhány fehér papírlapot. Legjobb, ha viaszos felületű papírt találunk, ha újságpapírral kell beérnünk, forgassuk meg a rúnákat, mialatt száradnak, különben hozzáragadnak az újsághoz.
Fogjuk meg a lapos ecsetet, és fessük be feketére az összes rúnát, majd hagyjuk őket legalább fél órára száradni. Miután a festék megszáradt, fogjuk meg a legvékonyabb ecsetet, és rajzoljunk egy kört a legsimább oldalára. Ezt akár szabad kézzel is készíthetjük, vagy használjunk sablonokat. Várjunk nagyjából negyven percig, amíg a festékréteg tökéletesen megszárad, utána elkezdhetjük a szimbólumok felfestését. Ha a köröket sablon segítségével vittük fel, akkor most már óvatosan eltávolíthatjuk azokat a köveinkről.
Hogyan fessük fel az egyes szimbólumokat? Mielőtt hozzáfognánk, cseppentsünk némi fehér festéket a palettánkra (vagy valami műanyag lapra, esetleg kis műanyag edénybe). A legvékonyabb ecset legvégét kell csak belemártani a festékbe.
I. A Nap rúna:
Rajzoljunk egy kört, majd négy vonalat. Fessünk ismételten négy vonalat melyek legyenek rövidebbek az előzőeknél a hosszabbak közzé. Ez lesz a Nap rúnánk.
II. A Hold rúna:
Rajzoljunk egy íves vonalat, majd ennek az alsó pontjából húzzunk egy görbe vonalat felfelé. Egy hegyes kifli alakhoz kell, hogy hasonlítson! Ez a Hold rúna.
III. Repülés rúna: Rajzoljunk hullámos vonalakból madarat. Majd e mellé még kettőt, hogy összesen három madárkánk legyen a kövön. Kész a Repülés rúnánk.
IV. Gyűrűk rúna: Rajzoljunk a kövünk közepére egy nagyobbacska kört, majd a két oldalára egy-egy kisebbet, amik a nagy kört elmetszik, de egymást nem. Így elkészítettük a Gyűrűk rúnánkat.
V. Románc rúna: Fessünk egy ívet, majd ennek az egyik végéből fessünk egy másik ívet, ami szimmetrikus az elsővel. Ha jól dolgoztunk, akkor a szabadon levő két véget össze tudjuk kötni úgy egy harmadikkal, hogy egy háromszirmú virágocskához fog hasonlítani a rajzunk.
Ezzel kész a Románc rúna.
VI. Nő rúna: Ezt a rúnát megfesteni a legkönnyebb. Egyszerűen fessünk egy nagy nyomtatott Y-t a kövünk közepébe. Ezzel kész is vagyunk.
VII. Férfi rúna: Egy felfele mutató nyíl alakzatot kell felfestenünk a kövünkre. Lényeges, hogy pálcikaszerű legyen.
VIII. Aratás rúna: Ezt a rúnát megfesteni a legnehezebb. Első lépésben fessünk két párhuzamos egyenest a kőre, de ne érjen sokkal tovább egyik vonal sem, mint a kő közepe. Aztán a vonalak alsó (kő közepe felé eső!) végéből kiindítva kb. 45 fokos vonalakat húzunk a kő szélei felé; fontos, hogy egyforma hosszúak, amellett rövidebbek legyenek, mint a párhuzamos vonalak. Ez most a kettősnyílra kell, hogy emlékeztessen, ami jelenleg lefelé mutat. A nyíl "hegyéhez" mind a két oldalról rajzoljunk egy-egy lefele mutató 'v' betűt. Ezek után jöhet a kő legaljára egy félkör, aminek a közepéből kiindul egy vonal, egyenesen a párhuzamos vonalak közzé kell, hogy "belógjon" (hasonlítani fog egy félig kész hajóra, aminek nincsenek vitorlái, csak árbóca), középtájékig. Ezek után a kettősnyíl végeihez, valamint a lefele mutató 'v' betű "szájához" rajzoljunk egy-egy apró köröcskét.
Most már tényleg kész vagyunk az Aratás rúnánkkal.
IX.Keresztutak rúna: Lényege, hogy egy nagyobbacska + jelet fessünk a kövünk közepére. Ezeknek a végére rajzoljunk kis 'v' betűket, hogy egymásból kimutató nyilakat kapjunk.
Ezzel el is készítettük a Keresztutak rúnát.
X. Csillag rúna: Egy nyolcágú, pálcika csillagot kell készítenünk. Ezt legegyszerűbben úgy készíthetjük el, hogy rajzolunk egy összeadás jelet, majd ez elmetsszük egy ugyanakkora másik összeadásjellel.
XI. Hullámok rúna: Rajzoljunk egy olyan kérdőjelet a kövünkre, amelynek az alján nincsen pont, és főleg a felső, kampó alakú részét "göndörítsük be". Készítsünk még köré néhány ilyen jelet.
XII. Kasza rúna: Rajzoljunk egy félkört, majd hozzá nyelet. A nyél végére egy merőleges vonalat. Elkészítettük ezt a rúnát is.
XIII. Szem rúna: rajzoljunk két ívből mandulaformát. Ennek a közepébe fessünk egy kört. A kör közepébe tegyünk egy fekete pontot. Az írisz részt színezzük ki, majd ebbe tegyünk egy-egy apró, fehér pöttyöt. Fessük meg a szemöldököt, és néhány szempillát a "szemünk" alsó részére. Így elkészültünk az összes rúnánk megfestésével. Ha valamelyiket elrontottuk, akkor egyszerűen alapozzuk újra, azaz fessük feketére. Ajánlom azonban, hogy gyakoroljuk a motívumokat először papíron, majd később fessük őket a kövekre. További jó tanács: az arany/ezüst festékekkel, kedvünk szerint festhetjük a köveinket, hogy minél szebbek legyenek; lényeges apróság, hogy leginkább a megszáradt jelek körvonalait vagy a zárt részeket érdemes kifesteni. Ezzel kiemeljük az egyes szimbólumokat! Hogyan készítsünk saját rúnazsákot? Leginkább a kövek színéhez illő anyagot válasszunk, lehetőleg pamutot, vagy vásznat (varrónői képességekkel rendelkezők selyemből vagy bársonyból is készíthetik!). Fontos: ha szegélyt készít valaki a zsákocskájának, akkor annak a színének/mintájának is passzolnia kell a zsák és a kövek színével.
Vágjunk ki kettő 32×30 cm-es téglalapot (ez egy kicsivel nagyobb, mint egy A/4-es lap).
Tegyük a két lapot egymásra színével egymás felé, majd varrjuk össze három oldalát, úgy, hogy a két rövidebb oldalnál maradjon ki kb. 2 cm (a negyedik maradjon szabadon). Fordítsuk ki színére, majd a száj résznél hagyott 2 cm-es részt hajtsuk be, és varrjuk végig. Fűzzünk ebbe a részbe valamilyen keskeny zsinórt, hogy ezzel a későbbiekben össze tudjuk húzni a zsákunk száját.
A boszorkányrúnák és asztrológiai megfelelőik:
Rúna
Égitest
Állatövi jegy
Elem
Nap
Nap
Oroszlán
tűz
Hold
Hold
Rák
víz
Repülés
Merkúr
Ikrek
levegő
Gyűrűk
Kiron
Szűz
föld
Románc
Mars/Vénusz
Kos/Mérleg
tűz/levegő
Vénusz
Bika
föld
Férfi
Mars
Kos
tűz
Aratás
Jupiter
Nyilas
tűz
Keresztutak
Szaturnusz
Bak
föld
Csillag
Uránusz
Vízöntő
levegő
Hullámok
Neptunusz
Halak
víz
Kasza
Plútó
Skorpió
víz
Szem
nincs
Saját jegy
Az összes elem
 
Hogyan kérdezzünk rúnáinktól? Amikor kivetjük a rúnáinkat, akkor legjobb, ha előtte egy konkrét kérdésre koncentrálunk. Így egyértelmű választ kaphatunk!
Az egyik módszer: Üljünk nyugodtan, és gondoljunk a kérdésre. Próbáljuk megtisztítani az elménket minden érzelmi befolyástól és figyelemelterelő gondolatfoszlányról. Ne gondoljunk semmi másra, csak a kérdésre. Ha valaki másról érdeklődünk, akkor mondjuk ki a kérdést hangosan is. Legyünk konkrétak, amennyire csak lehet. Három rúnát kell kihalászni a zsákunkból egymás után, majd sorban egymás mellé tenni.
Az első kő meghatározza a jóslás alaphangulatát, mivel ez egyben a múltat, vagy egy már megkezdődött folyamatot is jelképezi.
A második kő a jelent szimbolizálja, a dolgok jelenlegi állását, vagy a nagyon közel jövőt.
A harmadik kő arra utal, hogy milyen eseményekre, eredményekre számíthatunk. Az a legfontosabb, hogy a köveket együtt elemezzük elsősorban, ne csak külön-külön.
 
A másik módszer: Gondoljunk egy kérdésre, majd gyorsan vegyünk ki egy követ a zsákból. Többet nem szabad húzni, mivel ez az egy kő is választ ad, bár nem olyan "részletesen", mint az előző módszernél. Ha pontos választ akarunk kapni, - különösen, ha magunknak jósolunk -, legfontosabb szabály, hogy el kell fogadnunk az igazságot.
 
A rúnák jelentései:
 
Nap Ez a kő azt jelenti, hogy valami fontos esemény következik be az életünkbe. A Nap az első a kövek közt, és nagy szerencsét jelent. Ilyenkor a természet erői minket segítenek. Elképzelhető azonban, hogy személyes konfliktusok akadályokat gördítenek elénk. Készüljünk fel arra, hogy nagyobb tömeg előtt kell esetleg fellépnünk. Ha a Nap rúna mellé a Hold kerül, az közeli költözködést, vagy a "megszokottnál" nagyobb kihívást is jelenthet. Talán többet és többen fognak rólunk beszélni, mint szeretnénk. A legjobb ilyen esetben, ha kiélvezzük ezt a figyelmet. Ne feledjük, nem felelhetünk meg mindenkinek. Rá fogunk jönni, hogy hosszú távon jobb, ha sokat foglalkoznak velünk, mint ha elfelejtenek. A Nap rúna rendkívül pozitív, fejlődést és helyes döntést jelent. Legnagyobb csillagunk a nap és fényében minden, ami növekedhet, nőni is fog. (+)...
 
Hold Rossz szokásaink miatt kellemetlen helyzetbe kerül(t)ünk. Ez a rúna az elhamarkodott cselekedeteinket, a figyelmetlenkedést jelképezi. Ezen túl az ismétlődő hibákat, vagy a figyelmen kívül hagyott információkat jelenti. Álmok, tervek, őszinte vélemények segítségével visszatérhetünk a helyes útra. A háttérben furcsa erők munkálkodnak; jók és rosszak egyaránt. Ez a rúna jelképezi még az otthont, az ételt, a gyermeket, a terhességet, a gondozást, a szorongást, a negatív gondolatokat, valamint a súlygyarapodást. Jelenthet szertartást, botrányt, titkos szerelmi viszonyt, egy ismeretlent, aki figyel minket. A Hold látomásokat küld az álmodónak, amelyek nagyon pontosan értelmezhetők. A jövőben máshogy fogyjuk megközelíteni a dolgokat, mint a múltban. Jó hír, hogy a Hold viszonylag rövid időszakot jelez. Pozitív vonatkozásait tekintve, ez a kő közkedveltséget is jelent. Általában elmondható, hogy az emberek nyitottabbak lesznek irányunkban, bármibe fogjunk is. Ugyanakkor ne várjunk a környezetünktől ésszerű viselkedést. Talán még magunktól se(-).
 
Repülés Híreket kapunk azzal a kérdéssel kapcsolatban, amely foglalkoztat bennünket. Üzenet, levél, telefonhívás, vagy bármilyen egyéb formában érkezhet a válasz, melyet várunk. Ez a rúna sok beszélgetést is jelez, valamint leveleket, üzeneteket a távolból. A Repülés rúna körül szinte vibrál a levegő; ha ezt a követ húzzuk, az idő döntő tényező. Tehát nagyon fontos, hogy azonnal, késlekedés nélkül cselekedjünk. Ha egy bizonyos személyről várunk híreket, ne essünk kétségbe, hamarosan megjön az üzenet. A rúna az utazást, első sorban a légi utazást is szimbolizálja, vagyis a légitársaságoknak vagy a légipostának szerepe lehet a problémánk végső megoldásában. Jegyzetek, vagy egyéb írásos dokumentumok-például egy fontos irat aláírása- szintén kapcsolódhat a kérdéshez (+).
 
Gyűrűk Az idő most nem alkalmas önálló döntésekre. Ez a kő egyfajta kollektív erőfeszítést, csapatmunkát jelez, legyen szó akár házasságról, üzletfelekről, vagy családról. Mindenféleképpen számíthatunk egy ismerős vagy közeli hozzátartozó segítségére. Ha negatív jelentésű köveket húztunk a Gyűrűk rúna mellé, az jelezheti, hogy egy házasság vagy egy kapcsolat komoly bajban van. Ahhoz azonban, hogy elérjük a kívánt eredményt, fontos, hogy egyesítsük erőinket. Egy fontoskodó ember jelentéktelen panaszaival még jobban megnehezítheti a jelenlegi helyzetet, tehát figyeljünk oda, van-e ilyen a környezetünkben. Ami a problémánkat illeti, keressünk egy társat vagy egy közvetítőt, aki segíthet a megoldásban(+).
 
Románc Bár ez a rúna a szerelmet és a szexuális életet jelképezi, egyértelmű jelentései mögött egy mélyebb réteg is húzódik. A Románc rúna békíti ki az ellentétes erőket. Ez a kő számottevő hatalommal bír, mivel a fizikai vonzerő és a kreatív impulzusok erőteljes energiái járják át. Emiatt ez a rúna azonnal mozgásba lendíthet egy már készülődő folyamatot. Azt is jelenti, hogy a természet erői mellettünk sorakoznak fel.
Értelmezhetjük úgy, mint egy számunkra fontos eseményt vagy kapcsolatot, amelyre nagyon vágyunk. Negatív vonatkozásban jelentet féltékenységet, vagy túlzott birtoklási vágyat és egy megromlott szerelmi viszonyt. Ha ezt a követ húzzuk, akkor tudnunk kell, hogy nagy erők feszülnek a háttérben. Használjuk ezeket az erőket bölcsen, mert ha önző célra tesszük, visszafelé sülhetnek el(-). Ha ezt a rúnát húzzuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az általunk keresett válasz megoldásában egy nőnemű "lény" is szerepet fogkapni, méghozzáigen jelentőset. Ez a bizonyos nő lehet akadály, vagy megoldás is, ez a mellé húzott rúnáktól függ... Ez a kő a művészetet, a gondoskodást, a kreativitást képviseli. Jelezheti, hogy mások támogatni fogják az ügyünket, vagy legalábbis szimpatizálnak velünk. A Nő rúna kiválóan alkalmas arra, hogy segítségével megszabaduljunk az összes negatívumtól és korlátozó erőtől az életünkben (-).
 
Férfi Ez a kő természetesen a férfit és a hozzá kapcsolódó energiákat képviseli. A Férfi rúna rendkívül kreatív és megnyugtató, de készüljünk fel, hogy akár most, akár később, zavaró tényezők jelentkezhetnek életünkben. Ha ez a kő jelenik meg rúnavetés során, az események felgyorsulnak, és hirtelen, váratlan változásra számíthatunk. Ez a fordulat néha meglepő, vagy akár sokkoló is lehet számunkra. Netán tetteinknek nagyobb horderejű következménye lesz, mint gondolnánk. Ez a rúna azt is jeleni, hogy hamarosan megfelelő pozícióba kerülünk, és megvédjük mindazt, ami a miénk. Lehet, épp mi leszünk dominánsak, a folyamat elindítójának és véghezvivőjének lenni. Egy gyorsaságra kell, hogy ösztönözzön minket, a célunk elérése érdekében. Készüljünk fel arra, hogy valaki cserbenhagy bennünket, vagy egy kisebb balesetre is számíthatunk. Lehet, találkozunk egy olyan forrófejű emberrel, aki cselekvésre ösztönöz minket. A Férfi rúna tetterőt, megfontoltságot, felelősséget jelez. Röviden: számítsunk egy rövid, kaotikus időszakra, és sok izgalomra (+).
 
Aratás Ez a kő azt jelzi, hogy a szerencse három fázisban érkezik: egy csodálatos eseményt egy második, majd egy harmadik követ. A végső beteljesülést is szimbolizálja. Ha ezt a követ húzzuk, akkor egy számunkra kedvező időszakot jelent, ha hiszünk benne és megfelelően fel vagyunk rá készülve. Az energiáinkat ne pazaroljuk például egy viszonzatlan szerelemre. Tartogassuk a szerencsénket valóban fontos dolgokra, fogadjuk el az ajándékot és éljünk vele megfelelően(+)!
 
Keresztutak Ez a kő az akadályokat szimbolizálja, amik előttünk állnak. Ez nem feltétlenül jelent rosszat, de mindenképpen keményebb munkát kíván a cél elérése érdekében. embert próbáló időszak következik az életben, és elképzelhető, hogy sokkal borúlátóbbak leszünk végül. Jelent még fordulópontot, veszekedést, vitát, és hogy lassan közeledik az elszámolás ideje, valamint áldozatokkal teli időszakot az életben. Erőfeszítéseink tartósak lesznek, és ezzel együtt az eredmény igen sokáig ki fog tartani. Ez a rúna továbbá azt jelzi, hogy ideje válasz adnunk sok problémás kérdésre, és szembe kell néznünk életünk téves döntéseivel. Ha ez sikerül, leszámolunk veszteségeinkkel és továbblépünk (-).
 
Hullámok Ez a rúna a zavarosságot, az összekuszálódást fejezi ki elsősorban. Sokszor nem látjuk tisztán a tetteink következményeit, félreérthetünk dolgokat, vagy félreérthetnek minket; lemaradhatunk valami igazán értékes dologról, vagy akár csalás, csalódás áldozatai is lehetünk. A művészeknek ez a rúna rendkívül kreatív és termékeny időszakot jelent. Nagyfokú csáberőt, vonzerőt is jelent, bármivel is foglalkozunk. Röviden: kerüljük az élvezeteket, de őrizzük meg jókedvünket. Fel a fejjel (-).
 
Csillag Ez a rúna a legtitkosabb vágyainkat jelenti legelőször is. Ezen álmok beteljesülését, az áhított cél elérését, esetleg nagy értékű ajándékot, sok pénzt, távoli vidékekre való utazást. Ha a Csillagot választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy a kívánságok teljesülnek, az álmok valóra válnak(+).
 
Kasza A rúna a változásokkal teli időszakot jelzi, és azt, hogy elszakadunk dolgoktól, személyektől, így megszabadulunk a kötelékeinktől. Ha ezt húzzuk, akkor menjünk biztosra, és ne kockáztassunk. Egy riválist vagy egy ellenfelet is jelölhet. Féltékenység vagy irigység lehet az előttünk tornyosuló akadály mozgatórugója. Ez a rúna jelentheti még, hogy elveszünk valamit, amit talán a legfontosabbnak tartunk az életünkben. Ne felejtsük el, ami volt, elmúlt. Többet ne bánkódjunk miatta (-).
 
Szem Vágyunk végzetszerű és eleve elrendeltetett, hogy ezt megvalósítjuk-e, vagy mennyire teljesül, az csak rajtunk áll. Ez a kő néha magányos időszakot is jelenthet, mivel csak egyedül lehet megvívni azt a bizonyos csatát a célunk érdekében. Továbbá jelenthet még hírnevet, hírhedtséget, hírtelen leleplezett titkot, információt, zárt ajtók mögött folyó tárgyalásokat. Ilyenkor képesek lehetünk arra, hogy befolyásoljunk másokat, és magunknak megfelelő mederbe tereljük a dolgok kimenetelét, netán lelkitársra találunk! Azt az időszakot is jelképezheti, amikor mi kerülünk a középpontba, esetleg rólunk pletykálkodnak, netán csodálnak minket. A kő árnyoldala a kémkedés, a jó hírünk bemocskolása, és az ármány. Valójában pedig a rúna a bennünk lévő nagy energiát jelenti, és azt, hogy ezt az erőt sokan követni fogják, és támogatnak bennünket az utunkon. Akadnak azonban olyanok is, akik a függetlenségünket és magabiztosságunkat, féltékenységgel és gyanakvással nézik. Azt is jelentheti (igen ritkán!!!), hogy valakinek a befolyása alá kerülünk. Jelenti még továbbá azt is, hogy a környezetünkben valaki(k) fekete mágiával foglalatoskod(nak/)ik, esetleg átkot szórt ránk, vagy egyéb "kedves" módon "ajándékozott" meg minket. Ez egy alapkő az átkok megtörésénél! Ha továbbra is összeszedetten és kellő alázattal cselekszünk, biztosak lehetünk abban, hogy minden úgy sikerül majd, ahogyan elképzeltük, vagy még jobban (+).
Térjünk a lényegre: igen vagy nem? Amikor magunknak, vagy másnak vetünk rúnát, akkor egyértelmű igent vagy nemet is kaphatunk a válaszként. Minden rúna magyarázatának végén van egy (+) vagy egy (-) jel; pozitív rúna esetén a válasz igen, negatív esetén a válasz nem. Ne feledjük azonban, hogy a negatív előjelű válasz nem mindig rossz. Néha csupán annyit jelent, hogy a kívánságunk nem azonnal teljesül. Ha azonban a rúnák folyamatosan negatív választ adnak, akkor tegyük félre őket egy időre, míg helyre nem áll bennünk az egyensúly. [ Amikor a kövekkel dolgozunk, akkor a kérdéseink legyenek pontosak, és egyszerűek, mert a válaszokat nagyon könnyen félre lehet érteni. Csak akkor próbálkozzunk kevésbé pontos kérdésekkel, mikor már elég ügyesek vagyunk a kövek értelmezésében. [ Ha egyértelmű igent vagy nemet szeretnénk kapni, akkor is három követ húzzunk a zsákból, de vigyázat! Nem szabad kapkodni, mert azzal saját magunkat tudjuk félrevezetni. Akkor vegyünk ki a zsákunkból rúnát, ha egy ici-pici elektromos töltést érzünk az egyik kő és a kezünk között. Tegyünk így mind a három kővel. Nézzük meg, hogy hány pozitív és hány negatív kő szerepel majd a jóslatban. Pozitív a jóslat vagy negatív? Néhány jel különleges hatással bír: a Nap vagy az aratás hatástalanítja a negatív köveket, a Kasza rúna pedig átértékeli a pozitív köveket.
Hogyan tisztítsuk meg az otthonunkat a nemkívánt szellemektől? Ahhoz hogy elűzzük a nemkívánt szellemeket és megtisztítsuk otthonunkat a múlt negatív visszhangjaitól, alkalmazhatjuk ezt a gyors és könnyen kivitelezhető rítust, amelyhez néhány rúnánkon kívül csak némi gyógynövényre lesz szükségünk. A kellékek a következők: - egy kevés zsálya vagy cédrusforgács, vagy harmatkása esetleg édes illatú füstölő, - néhány madártoll vagy legyező (amit házilag is készíthetünk, de ezzel óvatosabban kell bánni, mint a tollal!).
Szórjuk a gyógynövényt egy kisebb kerámia vagy fém edény aljára. Valamint vegyük elő a Szem, a Csillag, a Hold és a Nap rúnánkat. Keressük meg a lakásunkban a négy égtájat.
Tegyük közben a rúnáinkat a szívünkhöz közel valamelyik zsebünkbe a bal oldalunkon. Óvatosan gyújtsuk meg a gyógynövényt, vagy a füstölőt, majd sétáljunk észak felé, miközben a füstöt magunkra eregetjük. A legészakibb ponton helyezzük el a Szem rúnát vagy az ablakba, vagy valamilyen ott lévő használati tárgy tetejére. Majd mondjuk el a következő áldást:
 
"Észak fényei felé
A Szemet helyezem.
Óvjon és irányítson engem,
Űzzön el mindent, ami nem az enyém,
Űzzön el mindent, amit én nem kívántam.
Szellemek távozzatok otthonomból. Így legyen!"
 
Menjünk át ezek után a déli sarokba. Itt a Csillag rúnára lesz szükségünk, Itt a következő áldást mormoljuk el:
 
"Dél fényei felé
A Csillagot helyezem.
Védje otthonomat közel és távol.
A játszadozó szellemek távozzanak tőlem.
Ártó szellemek vissza ne jöjjenek,
A tiszta fény, a Csillag ereje miatt
Így legyen!"
 
Menjünk kelet felé, közben a füst eregetésével folyamatosan tisztítjuk a szobát. Vegyük elő a Hold rúnát, tegyük a legkeletebben lévő használati tárgyra vagy ablakba és mondjuk el a következő versikét:
 
"Kelet fényei felé a Holdat helyezem. A boszorkányrúna éjjeli hatalma, Küldje útjára a csalfaságot, Hajtsa el a gonoszságot. Űzze el, mielőtt felkel a hajnal. Így legyen!"
Végül menjünk a nyugati részbe, miközben a füstöt legyezgetjük. Vegyük elő a Nap rúnát, helyezzük el, és közben mondjuk az alábbi áldást:
"Nyugat fényei felé
A Napot helyezem,
Hogy a rosszat űzze el. Ki innen!
Ebben a házban ÉN vagyok az úr!
Szellemek távozzatok!
A rossz takarodjon, pusztuljon.
Így legyen!"
Legjobb, ha ezt a szertartást újholdkor végezzük, a köveket pedig teliholdkor szedjük össze; ennyi idő alatt minden negatívumot magukba szívnak a kövek.
[ Ne felejtsék azonban a született boszik és a médiumok, hogy a szellemek az egész életüket végigkísérik, ezért ők legfeljebb csak a legveszélyesebbeket tudják maguktól elűzni.
Ha valakinek ezek után is "marad" szelleme, az keressen fel egy hivatásos boszit (vagyunk itt szerintem egy páran), vagy egy médiumot, ha viszont nem talál, akkor keresse fel az egyházat és kérjen ott segítséget! Általában könnyű hatni rájuk, és bármiféle spirituális tekintélynek engedelmeskednek, ezért maradjunk erősek.
A török nyelvek azonos jelentésű baszargan, baszirgan szavából származik, amely az ótörök basz- („nyomni”) igető származéka (ez az eredete a magyar „b…ni” szónak is). A boszorkány tehát eredetileg olyan lény volt, aki a babonás hit szerint rátelepszik az alvó ember mellére, megnyomja, és ezzel kínzó álmokat idéz elő. Ez a jelentés megmaradt a lidérc fogalmában (lidércnyomás). A boszorkány szó játékos, becéző formája a boszorka. A boszorkányok egyik elnevezése a magyar nyelvi tájakon a bűvös-bájos, bű-bájos volt, tevékenykedése pedig a bűvölés-bájolás. Értelemszerűen e szavak jelentése a gonosszal, a romlottal kapcsolódott össze. á Az érdekesség ebben az esetben a bű és a báj gyökérszavak jelentése, eredete és kapcsolata a boszorkánnyal. Ezek ugyanis az ótörök báj szóból erednek, ami nem mást jelent, mint „köteléket”, „szalagot”, „bilincset”. á A magyar „báj”, „bájos” szavak jelentéséből azután az idők folyamán kikopott a pejoratív jelentés és csupán a „lebilincselő”, „mozdulatlanná tevő” átvitt értelmük maradt meg, a jelentésben mélyen elbújva. A szó eredeti jelentését legjobban a boszorkányjelentésű bűbájos (vagyis „igéző”, „rabul ejtő” személy) őrizte meg. A kötés-oldás rítusa kapcsán erre még visszatérünk. A szóval székely mondásokban találkozhatunk miszerint a "Bűnél is bűvebb" vagy "bű szerzet". Ezek rondaságot kifejező mondások, ebből tudhatjuk, hogy a bű szó jelentése fertelmes, borzalmas. A boszorkányokat nevezték még varázslónak, embervesztőnek és ördöngösnek. á A varázsszó viszont a szláv vraľtli-ból ered, amihez az árt, megigéz, jósol jelentések kapcsolódnak. Értelemszerű, hogy az átvett jövevényszavak valamit megőriztek eredeti jelentéseikből, hiszen a magyar varázsló tevékenységéhez ezek a fogalmak kapcsolódnak. Mivel a boszorkányok egyértelműen hitetlenek, illetve lepaktáltak a gonosszal, használták rájuk a hamis hitű, kanca hitű, illetve lüdérces kifejezést is. A lüdérc, lúdvérc vagy ismertebb nevén a lidérc a magyar népi hiedelemvilág egyik igen érdekes tagja, egyfajta "nyomó" démon. Innen ered a lidércnyomás kifejezésünk is. A népi babona egy másfajta nyomó démont is ismert, ez volt a mora/nora démon (lásd még: vámpír). á Hívták a boszorkányokat tudálékosnak, tudományosnak is. Nyilván ördögtől kapott gonosz tudásukra utalva ezzel. A boszorkányos rontásra használt egyik leggyakoribb kifejezés az igézés volt. Ez az ige a krisztusi ige ördögi ellentéte, mellyel az egyszerű népnek ártani lehet. Az igével, azaz szóval járó hatalom azonban ősibb, mint a kereszténység. Nem csoda, hogy Isten szóval teremtette a világot és az ősi népeknél a kimondott szónak hihetetlen jelentőséget tulajdonítottak. á A szó a lélekből ered és annak ereje van. Épp ezért nem véletlenül beszélünk igéző szempárról, hiszen a szem a lélek tükre és a boszorkányok egyik legveszélyesebb fegyverének éppen rossz, rontó szemüket tartották. Több boszorkányperes forrásból tudjuk, hogy a boszorkánysággal megvádoltnak hátat kellett fordítania a bíróságnak, nehogy szemmel verje őket. á Az igézés ellentéte az olvasás vagy ráolvasás volt. A ráolvasással jó dolgokat kívántak egymásnak és az embereknek mintegy a krisztusi igét ráolvasták a betegre, hogy meggyógyuljon vagy "teleolvasták a tejesbödönöket." tejjel. á A gonosz boszorkányi tettek másik szava a tétemény, csinálmány, ami az ördögi, boszorkányos tétemény vagy csinálmány jelzős szerkezetekből vált le/alakult ki. Például; "ez a leány nekem megtette" jelentése: boszorkányos praktikákkal magába bolondított engem; volt. Székelyföldön a csinálmány volt használatos; "ördögi csinálmánnyal megtévesztette" vagy "egy öreg asszony csinált meg neki, hogy gyermeke ne legyen." á A boszorkány egy másik gonosz praktikája a kötés. Miszerint az ördöggel cimboráló gonosz egy csomót készít mindenféle anyagból (fontos eleme a só [sóban van]) és azt a megátkozni kívánt személy közelében helyezi el. Ezzel maga a rontás megköttetett és csupán a maga a kötő oldhatja fel. Az oldás-kötés rítusa szintén nem a 15. század találmánya akárcsak az igézés. Már az ónémetek ismerték és használták ezt a mágikus formulát. Maga a „bájolás”, „elbájolni” szavak azt jelentik, hogy megkötni hiszen a török báj szóból származnak. Így a például a bájital szavunk rögtön értelmet nyer, hiszen ez az ital egy személyt valakihez kötő, megkötő voltára hivatkozik (szerelmi bájital). Magyarországon a boszorkányok állandó jelzője volt az „oldó-kötő” kifejezés, annyira, hogy egyedül itt hívták latinul a boszorkányokat ligantesnek, azaz kötőnek. A megkötés jelentésköre a 16. században bővült ki annyira, hogy mindenféle boszorkánykodás megjelölésére használták. Széles magyarországi használata miatt számos kifejezésünkben volt használatos és használatos még ma is.