Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Örök hagyomány

2010.03.01
Magyar viselet: Az életre hívott hagyomány
A nemzet kultúrális örökségének elválaszhatatlan részei - nyelve, irodalma, zenéje, nép- és képzoművészete, épitészete és konyhája mellett - öltözködési szokásai, viseleti hagyományai is.
A tájanként változó, jellegzetes jegyeket hordozó népviseletek évszázadok óta szinte változatlan formában élnek tovább. Sokkal inkább fennmaradtak a használatban, de kultur kincsként is, mint a gyakrabban változó, az európai divat hatását magán viselő úri viseletek.
A városi polgárok, értelmiségiek és a nemesség divatja gyakran politikai üzenet hordozója is volt, és mint ilyen, magyar jellege időnként háttérbe szorult, majd a történelem hatására ismét hódított.
Kép A 150 éves török uralom hagyta ránk a kaftánból magyarosodott dolmányt, amelyet paszománnyal gazdagon díszítve és kissé megkurtítva viseltek eleink. Habár évszázadokkal ezelőtt a divat lóháton érkezett, ritka volt a messzi földről jött utazó, gyorsan hatott őseink ruházatára is a párizsi és a bécsi divat. Jellegzetes nyomokat hagyott a barokk, az empire, majd az osztrák biedermeier.
A reformkor forradalmi eseményei a divatot is megváltoztatták. A férfiak újra csízmában, dolmányban és mentében jártak, a paszományos céhek újra felvirágoztak. A hölgyek ruháin is megjelennek a színükben és formájukban tüntetően magyaros díszítések és szabásvonalak.
A XIX. század utolsó harmadában a konfekció megjelenésével megkezdődik a kézművesség visszaszorulása és ez a tendencia tart napjainkig, de a nemzeti viseletek rövidebb-hosszabb időre ismételten reneszánszukat élik.
Kép Ezek az újjászületések a megerősödő idegen hatalmi befolyás elleni törekvések külsődleges megnyilvánulásaként, mintegy függetlenségi demonstrációként jelentkeztek.
Az ezredforduló táján, a millenniumi felpezsdülés hatására ismét megjelenik a magyar díszruha, a díszmagyar, ami egészen a második világháború kezdetéig újra és újra felbukkan a magyarság hangsúlyozásának üzenetével. A világháborút követő több mint 45 éves kommunista diktatúra alatt a magyar viselet egyéb nemzeti értekeinkkel együtt feledésre ítéltetett. A rendszerváltást követően ezen a téren is megkezdődött a történelem igazságtétele. Elhivatott emberek újra felfedezték nemzeti viseleteinket és ezek legszebb hagyományait jelenítik meg olyan ruhákban, amelyek napjainkban is büszkén vállalhatóak és büszkén hordhatóak.