Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szepes Mária

Kép 1908. december 14. -

2007. szeptember 3.

Drága Mária Néni!

99. leszületésnapod alkalmából, melyet 102 nappal megelőzve visszatértél az

 Egyhez, 

az alábbi gondolataiddal tisztelgünk

Előtted- Érted-

Önmagunkért:

õHa valaki úgy akarna villanyt gyújtani, hogy a kapcsoló megcsavarása helyett imádkozna a villanykörtéhez, az emberek joggal kinevetnék. Pedig a sorserőkkel szemben megnyilvánuló tehetetlen passzivitás, lejtőn való sodródás ugyanennek az értelmetlen magatartásnak felel meg a mágia területén. A mágia pontosan azokat az aktív szerelési eljárásokat és pozitúrákat tartalmazza ugyanis, amelyekkel valóban fényt lehet teremteni sötétség helyett!
A világ olyan körülötted, amilyenné magad alakítod. Miért nem használod a természet örök megújulásának derűs fényeit és színeit világod díszleteinek kialakításához?

õFény nélkül nincsen árnyék. De a fény nem felelős az árnyék létéért.
õAz öröm minden jelenséget alapjában megváltoztat. Éppúgy, mint a Fény. A sötétség ijesztő szörnyeit ártalmatlan, tehetetlen formákká teszi, amelyeket csak saját képzeletünk töltött meg gonosz tartalommal.

õMinden külső vagy belső sötétségben, fenyegető viharban és végveszélyben a legkisebb fénypont is irányjelző, életmentő világítótoronnyá növekszik.

õHa nem táplálod a két misztikus centrumodban felgyújtott hajnali örömlángot, egyetlen indulat, szélroham elfújhatja. S amint a Fény kialszik benned, nemcsak te vakultál meg lélekben, hanem a körvonaltalan homály rémült ámokfutói is beléd ütköznek sorra.
õA valóságot csak a Fény tárja fel, a sötétség elleplezi. Azért kell Fényt gyújtanod magadban!
õAz örömöt éppúgy állandóan, aktívan termelni kell, mint a fényt! Különben kialszik, s a sötétségbe beosonnak hozzád az éjszaka lényei: a csüggedés, a félelem és a meddő aggodalmaskodás.
õEszmélj rá arra, hogy egy csomó fájdalmas kerülőútra nincs szükséged többé! Fejlődésednek olyan pontjára érkeztél, ahonnan világosan felismered: irányt tévesztettél. Isteni teremtő energiád kifelé ömlött, kivérzett, múló káprázatok csapdájába esett. Fogsága azonban csak addig tart, amíg elhiszi e káprázatot, és engedelmes önpusztítással véghezviszi Maya sötét rituáléit! Vond vissza a halálvilág bűvöletéből hitedet, legjobb képességeidet a benned élő Fény sokkal intenzívebb valóságának segítségével! Rontásoldó varázsigéd a gyógyító öröm mágiája!

õSohase felejtsd el: a megvilágosodás mindig akkor érkezik el valakihez, mikor léte legmélyebb sötétségében hiszi magát, s a fény reményéről is lemondott! Állapotát azonban élesen megkülönbözteti a valódi morális összeomlástól alázatos, kitartó szolgálata, amelyet a világosságból való látszólagos kirekesztettsége ellenére is tovább folytat, sokszor hosszú, vigasztalan éveken át.
õA halhatatlanság tudatának isteni örömében élsz. Mi rossz történhet veled, ha a benned élő fény mágneses védőzónát von köréd?
Mikor az ember megérti, hogy léte nem elhalások, hanem feltámadások, megújulások végtelen sorozata, akkor fenntartás nélkül átengedheti magát az eksztatikus örömnek. Mert ez a felragyogó fény nem káprázatot vetít, hanem az egyedüli valóságot. Ahogy a természetben semmi el nem vész, csak átalakul, s az anyag – látszólagos pusztulásának pillanatában – energiává alakul át, úgy a halál bármilyen formája – egy más relációból – mindig születés!
õHa valami kitüntetés vagy öröm ér, engeszteld meg  érte a körülötted szomorkodókat azzal, hogy örömöt okozol nekik. Ne mélyítsd el sorsuk árnyékát önmagad erős fénybe állításával. Mondj le erről az elégtételről, s áldozatod mágikus árammá válik, amely azt, akiért véghezvitted, csillagai fölé emeli.
õSokszor érzed ébren és álmodban, hogy a láthatatlan Fény sugárzása hatalmasabb minden látható, múló formánál. Miért zárkózol el a világosság aranyló, gyógyító, kimeríthetetlen kincseitől?

õTapasztaltad-e már, hogy minden gondolatod testet ölt, megvalósul, ha mágikus kívánságod Fénye és akarata gyúl ki mögötte?
õAki csodákban él, mindent elér. Realista. Nem lohol árnyakért. Odatart, ahol örök a Fény.

õHa egy embert megmentesz, vagy átsegítesz a bajon, egy világot mentettél meg. A sorsod sokkal inkább a te felelősséged, mint amennyire kényelmes volna. Választhatsz jól, és választhatsz rosszul.
Amiben most élünk, egy átmeneti állapot. Mindenki mindenki ellen. Borzalmas vad erő vannak. És nagyon sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy úgy érzik nincs belőle kiút. Pedig van, de csak egyéni! Tömeg megváltás nincs! Egyénileg kell megtenned, amiért születtél, be kell töltened a jobbik szerepedet. Mert vigyázz, kínálkozik rosszabb is.
õPróbáljátok magatokat megismerve, másokat segítve, mások felé a jót sugározni.
Jót tenni és tudni, hogy ami most látszólag rossz, utólag kiderülhet, hogy jó.
És mindig csakis a fény irányát követni!”

õ „Az a mániám, vagy szent őrületem, hogy amit írok, azt érdekesen írjam. Nincs jogom untatni sem tudománnyal, sem művészettel senkit. Százötven könyvem jelent meg eddig, de 200 lesz azután, ha én már levetem a testemet. Tíz évre való örökség rejlik még nálam, amit megtaláltok, ha már nem leszek itt. Mert fontos, hogy az üzenetek, amelyek az én agyamon át életre keltek, eljussanak azokhoz, akiknek szükségük van rájuk e zavaros, veszte felé rohanó világban.
És tudnotok kell, hogy halál nincs. Az életet kell túlélni.” 

õA karma igazságos.

A karma tettet jelent, tehát ha te ma hóhér vagy, a következő alkalommal áldozattá kell lenned, hogy megismerd azt, amit elkövettél, hogy kitisztuljon belőled az a lehetőség, hogy ölni tudjál.

Álltál már olyan liftben, amelyben két szembeállított tükör között voltál?

Ott jött az a felismerésem, amikor elnéztem a végtelen alakot, aki mind én voltam, hogy már a századik ismeretlen volt, az ezredikről pedig azt hittem, az ellenségem.

Azt mondja a hindu moralitás, hogy „te is az vagy”. Te is Isten vagy.

Tehát a másikban magamat kínzom, csalom, gyilkolom meg.

Amíg erre rá nem jövök, addig nincs átlényegülés.

Addig nem tudom a valót.

Tehát a szeretet, a megértés, a felismerése a másikban önmagamnak az egyedüli út.

A karma nem hóhér.

Ha rájövök, hogy tízszer elkövettem egy hülyeséget, és mindig slamasztikába kerültem miatta, ezért nem teszem meg tizenegyedszer, akkor leszállhatok a kínpadról.

A szenvedés csak addig tart, amíg rá nem jövök, hogy rosszul csináltam.

Az ember így lassan érik meg, amihez egy inkarnáció kevés.

Az élet viszont örök, van, aki gyorsan tanul, van, aki lassan, de mindenki kijárja ezt az iskolát.


Drága Mária Néni visszaadta testét Földanyánknak, lelkét Teremtőnknek....

Életének 99. évében hétfőn elhunyt Szepes Mária író – közölte a nevét viselő alapítvány elnöke az MTI-vel.
A mese, a science fiction és a spirituális irodalom egyik kiemelkedő képviselőjének temetéséről később intézkednek – mondta el az MTI-nek Almási Csaba, a Szepes Mária Alapítvány elnöke.

A művészettörténet, filozófia és pszichológia végzettségű író nevéhez fűződik többek között A Vörös Oroszlán (1946), a Tükörajtó a tengerben (1976), a Lázadó szerepek (1985), a Mars szekere (1999) című kötet. Számos gyermekkönyvet írt, ő a Pöttyös Panni-regények (1953–73), a Táltos Marci (1979), a Boróka néni kincse (1979), az Eleven képeskönyv (1983) című alkotások szerzője.

Spirituális kötetei közé tartozik A mindennapi élet mágiája (1989), a Pszichografológia (1990), A sors és csoda mágiája (1995), A lélek anatómiája (2002). Több könyve számos idegen nyelven is megjelent, egyebek mellett németre, angolra, lengyelre, spanyolra és olaszra fordították műveit.

Íróként, dramaturgként több film is fűződik nevéhez. Szepes Mária a Magyar Írószövetség örökös tagja volt, 1972-ben Arany Meteor-díjjal, 1987-ben Galaktika-díjjal, 2001-ben életművéért Arany János-díjjal ismerték el, ugyanebben az évben a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége a Természetgyógyászatért díjjal tüntette ki, melyet személyesen vett át.Ismereteink szerint ez volt utolsó nyilvános szereplése.

„Az a mániám, vagy szent őrületem, hogy amit írok, azt érdekesen írjam. Nincs jogom untatni sem tudománnyal, sem művészettel senkit. Százötven könyvem jelent meg eddig, de 200 lesz azután, ha én már levetem a testemet. Tíz évre való örökség rejlik még nálam, amit megtaláltok, ha már nem leszek itt. Mert fontos, hogy az üzenetek, amelyek az én agyamon át életre keltek, eljussanak azokhoz, akiknek szükségük van rájuk e zavaros, veszte felé rohanó világban. És tudnotok kell, hogy halál nincs. Az életet kell túlélni."

 

õ "Mit jelent számomra Szepes Mária? Azt jelenti, hogy nem vagyok egyedül. Mária az én testvérem. Kifejezetten így érzem. Nem vér szerinti, hanem szellemi testvérem. Ha ő nem lenne, mérhetetlen magányban élnék, nagyon nagy egyedüllétben. Ő az, akihez a szellemi életben a legtöbb közöm volt, a legtöbb közöm van, és bizonyára lesz is … Egyvalaki volt, aki ilyen közel állt hozzám bizonyos értelemben - Hamvas Béla, de ő egy más sorsot élt. Csodálatos nagy tanító volt, - géniusz - de a magány páncéljából nem lépett ki. Talán nem is volt módja rá, talán nem is akart, ezt nem tudom. Mária megtette azt a csodát, hogy kilépett belőle, mérhetetlen szeretettel tanítványok seregét nevelte fel. Emberekkel érintkezett és érintkezik a mai napig is. Mindent tud mindenkiről az egész világon. Nem is kell neki az illetővel beszélni. Ha hosszú idő óta nem beszéltünk és fölhív telefonon, olyan kérdésekre válaszol, amit csak a lelkemben tettem fel. Mária meg tudta csinálni az életében azt, amit nagyon kevesen: SZERETI AZ EMBEREKET. Tulajdonképpen ennél a szellemi színvonalnál ez a legnagyobb dolog, amit valakiről el lehet mondani. Ebből következően az emberek is szeretik őt. Nagyon nagy szeretet veszi körül.


Az az érzésem, hogy ezt a csodálatos világanyai életkort megélte, annak is köszönhető, hogy fontos a jelenléte és Isten szeretettel őrizgeti őt. Mária életműve személyes sugárzásán és varázsán messze túlmutat a jövőbe. Sokkal többről van szó, mint amit kortársai itt most érzékelnek mindebből. Könyvei nagyon-nagyon sokáig tanítják majd a világot. Ezt most nem tudjuk felmérni. Ezt senki nem tudja felmérni. De bizonyos vagyok benne, hogy minden sora egyre közelebb kerül az emberekhez, egyre jobban megértik, hogy övé a jövő. Kettős értelemben: ő szinte pontosan látja az apokalipszist, és erről sokat ír, részint pedig látja azt a fajta hatalmat, azt a csodálatos szellemi kibontakozást, ami a sötétség méhében érlelődik. És ez a kettő határozza meg a jövendőnket. Úgyhogy Mária egyre aktuálisabb. Szepes Mária jövője áll előttünk."

 

õ "Mindig emlékezni fogok arra a napra, amikor személyesen megismerhettem. A házfalak által szigorúan bezárt fizikai valóságban olyan hihetetlenül szabadon szárnyalva létezett, ami irreálisnak tűnt s ezzel együtt misztikusan borzongatónak éreztem. Mindent szeretett volna elmondani magáról - és mindenre kíváncsi volt, ami velem kapcsolatos. Nem a híres írónő ült velem szemben, hanem egy végtelenül művelt, érzékeny, szeretetre méltó és mérhetetlen szeretet sugárzó ember. Búcsúztató helyett egy olyan üzenetet szeretnék idézni, amit általam kívánt közvetíteni. Íme:"

„Ha egy embert megmentesz, vagy átsegítesz a bajon, egy világot mentettél meg. A sorsod sokkal inkább a te felelősséged, mint amennyire kényelmes volna. Választhatsz jól, és választhatsz rosszul. Amiben most élünk, egy átmeneti állapot. Mindenki mindenki ellen. Borzalmas vad erők vannak. És nagyon sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy úgy érzik nincs belőle kiút. Pedig van, de csak egyéni! Tömeg megváltás nincs! Egyénileg kell megtenned, amiért születtél, be kell töltened a jobbik szerepedet. Mert vigyázz, kínálkozik rosszabb is. Próbáljátok magatokat megismerve, másokat segítve, mások felé a jót sugározni.
Jót tenni és tudni, hogy ami most látszólag rossz, utólag kiderülhet, hogy jó.
És mindig csakis a fény irányát követni!”

 

Művei:

Forgatókönyvek Orsi/Orsy Mária néven

Tomi, a megfagyott gyermek (1936) 300.000 pengő az uccán (1937) Mária két éjszakája (1940) Ne kérdezd ki voltam (1941) Ópiumkeringő (1943)

Ezoterikus regények Orsi Mária néven A Vörös Oroszlán (1946, Hungária; 1971 után [1984?] Püski)

Szepes Mária néven

A Vörös Oroszlán , Raguel hét tanítványa, Ízisz bárkája (1990) Mars szekere (1990) Hermész útja (1990) Jupiter palotája (1991) Vénusz ösvénye (1991) Szaturnusz barlangja (1991) Phaeton fogata (1991) Varázstükör ( [1989 körül]) Katarzis (1999)

Mese- és ifjúsági könyvek

Pöttyös Panni-sorozat Pöttyös Panni (1953?/1955) Pöttyös Panni a Balatonon (1956) Pöttyös Panni az óvodában (1956) Pöttyös Panni naplója (1959) Pöttyös Panni és Kockás Peti naplója (1962) Pöttyös Panni Hetedhétországban (1973) Szia, világ! (1980) Bolondos szerszámok (1981) Eleven képeskönyv (1982) Csupaszín (1983) Harkály anyó (1983) Zsákbamacska (1983) Rőzse néni kunyhója (1985) Pöttyös Panni az idővonaton (1989) Pöttyös Panni az iskolában (2002)

Egyéb

Pingvinkönyv (1957/1958) Boróka néni kincse (1979) Táltos Marci (1979) Fityfiritty (1980) Csillagvarázs (1996)

Tudományos-fantasztikus könyvek

Surayana élő szobrai (1971) Tükörajtó a tengerben (1975) Napszél (1983) A változatlanság hullámhossza (1986) A Tibeti Orgona (1987) Gondwána boszorkánya (1993) Felhőszobrász (2002) Regény Lázadó szerepek (1985)

Vers Csillagpor (1994) Versek (hallgatható mp3)

Önéletrajz Emberek és jelmezek (1988, bővített kiadásban 1998)

Ezotéria

A mindennapi élet mágiája (1989) Álomszótár (1989) A szerelem mágiája (1990) Pszichografológia (1990) – Wictor Charon: Atlantiszi mágia (1990) A gyógyító öröm mágiája (1991) A tarot bölcsessége (1993) Az álom mágiája (1994) A smaragdtábla (1994) – Wictor Charon: Academia Occulta (1994) A fény mágiája (1995) Az áldozat mágiája (1998) Angyalok éneke (1998) Merre tartasz, ember? (2000) Misztériumok könyve (2000) Dimenzió-tarot (2001) Istenek tüze (2001) Aranykor (2002) A lélek anatómiája (2002) Lángoló időfolyó (2002) Csillagjóga (2004) Örök pillanat (2004) Szómágia (2004) A nevek mágiája (2005) A fény evangéliuma (2006) Szibilla – Jegyzetek az életemhez (2007)