Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tej és tejtermékek egészségkárosító hatásai. Ez lenne a feketeleves?Az egyik legerősebb tévhit

Ki ne hallotta volna nap mint nap hogy "a tej egészséges" vagy "tápanyagokban gazdag", "a gyermekek számára fontos" stb... Sajnos az alábbiak szerint pont az ellenkezője az igaz.
Kérem, fordítson egy kis időt erre a cikkre. Mindig az váltja ki a legnagyobb megdöbbenést és kételyt, amit nem a többség hangoztat, vagy csinál. Az alábbi tények nagyon befeketítik a tejet. Ha a fenti reklám szövegek igazak volnának, akkor könnyű lenne igazolni a valódiságukat. Vegyük csak sorra ezeket a vizsgálati eredményeket!

Meghökkentő adatok

Ha a tej és tejtermékek valóban egészségesek, akkor minél rendszeresebben fogyasztva belőlük, az egészség annál kicsattanóbbá kellene hogy váljon. De a felmérések hidegzuhanyként hatnak és ennek az ellenkezőjét mutatják. Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a "gyógyászat" címszó alatt. Ebből ő személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta: "Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas minősítésnél is rosszabbak egy picivel. Először is, egy szerző sem beszélt a tehéntejről, mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételről és mint 'teljes értékű étel'-ről, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A kiadott riportok fő fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertőzés, belső vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemőknél és gyerekeknél, valamint fertőzések mint például szalmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérűség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevű szarvasmarha AIDS-szerű virusától, valamint a gyermek cukorbetegség előidézésével való kapcsolatától. A tejben levő vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne levő kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fertőzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnőtteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvérűség, meg a lymphoma-ban és rákban való közreműködése."

A tehéntej hatása a cukorbetegség előidézésében

Finnország vezet az egy főre eső tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az inzulin függő cukorbetegek száma is. (forrás: New England Journal of Medicine - 1992. július 30.)
Finn, olasz, amerikai, japán, kínai tudósok kimutatták, hogy a tehéntejben levő fehérjék a szervezetet antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termelő béta sejtjeit tévedésből megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tej fehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek.

 

 

Tejben sok a kalcium = erős csontok?

Ez a tévhit a legerősebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezőjét mutatják.
Csak összehasonlításul: az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van, mint a tehéntejben, azaz a csecsemőknek csak ennyi kell. Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma, ahol igen jelentős a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai - hongkongi adatok stb). Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idősek körében kb. kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést, mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentősebb Harvard tanulmány 12 éven át 77'761 nőt vizsgált meg: azoknál, akik napi 3-szor ittak tejet, nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.
Az okok kettős eredetűek. A tejben levő kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetű felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét, hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredetű fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülő táplálkozás lassan 'felfalja' a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérjére építő táplálkozásnál jelentősen erősebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az első és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás, hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros. William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti, hogy a kis zsírtaltalmú tej (ami még így is jelentõs mennyiségű fehérjét tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méretű molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek nagyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a szívpanaszokhoz vezet. Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait ("Health & Healing") szerkeszti, ezt írta: "...Ha azt akarod, hogy erős csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet... Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra, egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes őrlésű magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges hatása legjobb esetben is erősen megkérdőjelezhető. Valójában a tejtermékek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel. A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem."

Váladék-termelődés, légúti nehézségek, allergia, bélgörcs

Dr Norman W. Walker szerint nagyon könnyű felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: ők azok, akik legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermelődés miatt, pl. 'folyó orr', sok krákogás, nehezebb légzés. A tej allergiái bizonyos gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz, mint az emberi tej) okozta vérszegénység és erős bélvérzés, fáradtság, viselkedés-zavarok formájában. A hat éven aluliak krónikus fül fertőzésének kb. 40 %-át a tej allergiái okozzák dr. Julian Whitaker orvos szerint.

Tüdőrák, vastagbél-rák, petefészek-rák

A tej maga nem okoz rákot, de elősegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa, japán biokémikus 1978.-ban egy tanulmányban a következõ megdöbbentő adatokat közölte: Míg 1950 és 1975 között Japánban az egy főre eső tej és tejtermékek fogyasztása 38%-al nőtt, addig a szívrohamok száma 35%-al nőtt, a mellrákos esetek száma 77%-al emelkedett, a vastagbél rák is 77%-al nőtt, a tüdőrákos megbetegedések száma pedig 300%-al növekedett. Természetesen minden nem írható csak a tej számlájára, de az adatok valóban megdöbbentőek.
1989. április 15.-én a Nemzetközi Rák Magazin beszámolt a Roswell Parkban 569 tejfogyasztó és 569 kontrol egyén vizsgálatáról. A tanulmány szerint kétszeres volt a tüdőrák, 3,1-szeres volt a petefészek-rák, 2,49-szeres a prosztata-rák megjelenésének az esélye a tejfogyasztóknál.
Norvégiában 1422 személyt vizsgáltak 11 és fél éven át. Azok körében, akik naponta 2 vagy több pohár tejet ittak, 3,5 szeresen több volt a nyirokszervi rákos megbetegedések száma, amit az okozhat, hogy bizonyos állati fehérjék emésztésénél antigén (ellenanyagképző) fehérje-töredékek keresztül jutnak a bélrendszer nyálka-membránjain.

A tejcukor (laktóz) érzékenység, allergia

Az emberi test 4-5 éves korig termel tejcukrot lebontó enzimeket, majd erősen beszünteti az ilyen enzimek termelését. Ki az az épeszű emlős, aki még ezután is "szopni" akar? Az állatvilágban ez ismeretlen, csak az emberek fogyasztanak később is tejet, ráadásul egy más fajét. A sötét, vagy fekete bőrű emberek rendkívül túlérzékenyek a tejcukorra. Legkevésbé a fehérbőrűek érzékenyek, persze egyénenként különbözően. Feltevések szerint az emberiség kb. fele túlérzékeny a tejcukorra, akiknél ez hasmenést, erős gáztermelést, hasi görcsöket válthat ki.

Baktériumok

Ezek egész garmadája, veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek, vagy szaporodhatnak el a tejben. Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: szalmonella, E. coli, staphylococcus, TBC, BLV ("bovine leukemia virus") a szarvasmarha fehérvérűség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP "Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis") vírus, ami a legújabb tanulmányok szerint a "gyógyíthatatlan" (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen fertőz), stb.
A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV ("bovine immunodeficiency virus") ez a "gyógyíthatatlan tehén AIDS", meg a BSE ("bovine spongiform encephalopathy"), ezek terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a "kerge-kórt".
Az egyetlen dolog, ami a vírusok és az ember között van, az a pasztörizáció (15 másodpercig 72 °C) . Sajnos, ez nem nyújt tökéletes védelmet. India az egyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-kór ismeretlen, mert ők forralják a tejet. De az alább említett IGF-I-re a forralás sem jelent teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vett tejek akár 25%-ában is találtak paraTB vírust szezontól függően, Írországban 19%-ában. Azaz a pasztörizáció bizonyíthatóan nem ad kellő védelmet! A tudósokat rendkívül megdöbbentette egy kanadai, majd egy orosz riport, akik először mutatták ki az emberi testben a BIV (a "szarvasmarha AIDS") ellen formálódott antitestecskéket. (A kutatók számos fertőző betegség jelenlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos antitesteket hozott létre ellenük, tehát jelen vannak már.)
Elképesztő még rágondolni is, hogy ez a vírus már leküzdötte a fajok közötti lépcsőt.

Mellrák, prosztata-rák

Ha eddig a tej még nem lett volna elég rossz, Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi engedélyezte a szintetikus rBST ("recombinant bovine somatotropin", ami másnéven az rBGH, "recombinant bovine growth hormone") nevű genetikailag létrehozott tehén hormont, ami kb. 10-25%-al megnöveli a tej termelődését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 - 10 szeresen több IGF-I hormont ("insulin-like growth factor-I") is tartalmaz. Ez a növekedési hormon a sors szeszélyéből teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan elősegíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkező nőknél 7-szeresen megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is, mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein jelenléte meggátolja a teljes emészthetőségüket. A baj nem jár egyedül, a tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat, tőgy-fertőzést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe. Robert Cohen a könyvében neveket említve, dokumentumokkal is igazolja, hogy Monsanto milyen mértékben hamisított meg mérési eredményeket az rBGH egészségre kifejtett hatásairól, félrevezetve számos tudóst és a nyilvánosságot. Két FOX tévés riporter (Steve Wilson, Jane Akre) nyíltsága miatt elveszítette állását Floridában, mert Monsanto nyomására a FOX tv menesztette állásaikból. A riporterek a szarvasmarha növekedési hormon sötét oldalát tervezték bemutatni. E két riporter pert indított a tévéállomás ellen és meg is nyerték azt 2000. augusztus 18.-án. Egy év múlva Goldman Környezetvédelmi díjat is nyertek azért az erőfeszítésükért, amit az rBGH egészségre való hatásainak nyilvánosságra tárásában fejtettek ki.

Mivel lehet helyettesíteni a tejet?

Például kókusztejjel, ami meg a propagandával ellentétben nem káros, sőt nagyon is egészséges.
Szóba jöhet még a rizs-tej is. De semmiképpen sem szója-tejjel, mert az is rendkívül káros. (Kérem olvassa el a
szójáról szóló cikkemet is!) Dr. Norman W. Walker szerint az újszülött csecsemőknél nyilvánvalóan csakis anyatejjel kell helyettesíteni. Ha ez semmiképpen sem megoldható, akkor egy hónapos korig adva a kecsketej ajánlatos, mert ez hasonlít még úgy-ahogy, de mégis legjobban az anyatejhez.
4 hetes kortól a tápital 1/4-e sárgarépa kicentrifugázott leve legyen és 3/4-e pedig kecsketej. Idővel a sárgarépalé mennyiségét fokozatosan növelni kell. Csecsemőknek abszolút tilos szója italt adni.

Hogyan lehet a csontokat kalciummal feltölteni?

Súlyosabb esetben egy fél pohár friss citromlébe alaposan megmosott, feltöretlen nyers tojást rakva, egy-két napig hagyva a hűtőben, csak ügyeljen a kis mennyiségre, mert nagyon tömény. (A Twist.hu egykori cikke alapján - "ez az egyetlen hasznavehető" gyors kalcium kiegészítő.) Egyébként 5 lépésen keresztül:

1. - Fogyasszon csakis növényi eredetű kalcium-dús ételeket, ilyenek pl. zöld leveles növények, saláta-félék, (sótlan) mandula, szezám-magok vagy a belőle készült "tahini", dióbél, mogyorók (de kivéve a földi mogyorót), szárított füge, mazsola, spárgakel (brokkoli), hüvelyes termések (borsó, bab stb), narancs, szőlő, karfiol, káposzta, retek, barna (hántolatlan) rizs, főtt burgonya, paradicsom, bogyók, alma, eper stb. Mint látja, széles a választék.

2. - Rendszeres mozgás kell, de az ne legyen leterhelő él-sport.

3. - A kalcium megtartásához a szervezetnek szüksége van D vitaminra, ami egy kis napon való tartózkodásból képződik. Ha ez nem kivitelezhető, akkor tengeri halakkal, vagy D vitamint tartalmazó (lehetőleg organikus) gyógykivonatokkal kell pótolni.

4. - Minél kevesebb sót fogyasszon, mert az megnöveli a kalcium veszteséget, a vesék felingerlésén keresztül. A vesék tisztán tartása végett kerülje a kávét, üdítőitalokat és fogyasszon elegendő mennyiségű tiszta vizet, gyümölcs-, zöldségleveket.

5. - Ne dohányozzon! A dohányzás 40%-al nagyobb rizikót is jelenthet a csontritkuláshoz.

Végszó


Rod Chiodini foglalta össze mindezt frappánsan: "Amit észre kell, hogy vegyünk, az az a tény, hogy a gyógyászatban sok politika van. Nem azon múlik valami is, hogy tudod-e azt igazolni, hanem hogy a gyógyászati szakma el akarja-e azt fogadni, vagy sem."

A tej mentségére talán csak azt lehet mondani, hogy a kazein kivonatából erős ragasztót lehet készíteni. A tehéntejjel nem érdemes hazárdírozni, minden kis mennyisége ártalmas. Egy biztos, ezzel az információval felfegyverkezve saját magunk dönthetjük el, hogy ki akarjuk-e tenni magunkat ennek a sorozat veszélynek, vagy sem. Én már döntöttem, most Önön van a sor.

Forrás: http://www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm